Go Back

Hamburgerbröd

Ett hembakat hamburgerbröd lyfter din hamburgare till en ny nivå! Det här lättbakade fluffiga hamburgerbrödet kommer vara pricken över i på din hemmaburgare.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jästid 3 timmar
Total tid 3 timmar 30 minuter

Ingredienser

  • 12 g färsk jäst motsvarande 1/4 paket
  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl vatten kallt
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 530 g vetemjöl special ca 8,5 dl

Till pensling

  • 1 st ägg uppvispat
  • 2 msk sesamfrön valfritt

Instruktioner

Sätt degen

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från värmen och låt svalna någon minut. Häll sedan i vatten och mjölk och rör om. OBS! Håll koll på temperaturen - det ska inte bli varmare än 37 grader.
  • Häll degvätskan i bunken med jäst och rör tills jästen lösts upp.
  • Vispa upp ägget lätt med en gaffel och tillsätt i degvätskan.
  • Tillsätt sedan salt, socker och mjöl. Kör degen i med degkrok i en degblandare ca fem minuter, alternativt för hand ca tio minuter.
  • Täck bunken med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1,5 timmar.

Baka ut hamburgerbröden

  • Skrapa ut degen på ett bakbord.
  • Dela degen i ca 8-10 bitar, beroende på hur stora bröd du vill göra. Vi brukar göra ca 8 bröd à 110-120 g vardera.
  • Rulla bitarna till bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut bollarna med händerna till ca 1,5 cm tjocklek.
  • Täck plåten med en handduk och låt jäsa övertäckt ca 1 - 1,5 timme.

Baka av bröden

  • Sätt ugnen på 200 grader i förväg så att den är förvärmd tills det är dags att baka av bröden.
  • Pensla bröden med uppvispat ägg.
  • Grädda mitt i ugnen ca 13-15 minuter, tills bröden blivit gyllenbruna.
  • Ta ut och låt svalna Ska du inte äta dem direkt så stoppa dem i en plastpåse så snart de svalnat så håller de sig saftiga. Bröden går utmärkt att frysa.

Anteckning

Gör bröden mjölkfria/laktosfria genom att ersätta smöret med margarin och använd en vegetabilisk mjölkvariant, t ex havredryck.
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: bröd, hamburgare