Go Back

Vegansk wok med risnudlar och gochujang

En krämig vegansk wok med risnudlar och hetta från gochujang. Går jättebra att anpassa med olika typer av grönsaker, beroende på vad du råkar ha hemma.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser

Woksås

  • 1 dl shiitakesås/svampsås
  • 2 msk thaisoja
  • 1 msk sesamolja
  • 1-1,5 msk gochujangpasta
  • 1 msk sweet chilisås alt 1/2 msk socker
  • 4 st vitlöksklyfta finhackad eller pressad
  • 1-2 msk ingefära riven

Wokingredienser

  • 1 st broccolihuvud alternativt blomkål
  • 100 g vitkål, strimlad alternativt spetskål
  • 6 st svartkålsblad
  • 1 st morot grovriven
  • 1/2 ask böngroddar
  • 100 g champinjoner delade
  • 4 port risnudlar, breda
  • olja som tål hög hetta, t ex jordnötsolja eller rapsolja

Topping

  • 1 knippe salladslök skivade
  • 1 dl salta jordnötter krossade

Instruktioner

Woksåsen

  • Finhacka eller pressa vitlök i en liten skål. Riv ingefäran och pressa ur saften ur den ner i skålen med vitlök.
  • Tillsätt övriga ingredienser till woksåsen i och blanda väl.

Vegansk wok

  • Blötlägg nudlarna i kallt vatten i 30 minuter, eller förkoka dem ca 4-5 minuter och skölj sedan i rikligt med kallt vatten. Detta för att undvika att de klibbar ihop.
  • Skölj och dela broccoli (eller blomkål) i små buketter. Skala och skiva stammen i slantar.
  • Strimla vitkål (eller spetskål) ganska tunt med en mandolin eller kniv.
  • Skölj och rensa bort mittstjälken på svartkålsbladen.
  • Grovriv moroten och dela champinjonerna i kvartar.
  • Hetta upp olja i en wokpanna - våga ha hög värme på, det är det som skapar förutsättningar för den där goda woksmaken!
  • Woka broccoli/blomkål och vitkål ett par minuter.
  • Tillsätt riven morot, svamp och svartkålsblad och woka några minuter till.
  • Om du blötlagt nudlarna, häll av vattnet från dem. Klipp nudlarna med hushållssax några gånger, så blir det lättare att blanda allt!
  • Tillsätt woksåsen i wokpannan och vänd runt med grönsakerna. Tillsätt nudlarna och böngroddar och låt woka någon minut till, tills allt är genomvarmt och nudlarna lagom mjuka.

Till servering

  • Mortla jordnötterna och skiva salladslök och servera som topping! Sweet chilisås är också fint att ha extra till!
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: chili, nudlar, veganskt, vegetariskt, wok