Go Back

Chokladmousse

Perfekt resultat varje gång med detta recept! Len, lätt och fluffig!
Portioner 8
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 15 minuter

Ingredienser

  • 140 g choklad, 55%
  • 2 st ägg
  • 3 msk florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 msk sprit eller rom, t ex rom eller Kahlua kan ersättas med t ex apelsinzest eller uteslutas

Till servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 50 g choklad, finriven

Instruktioner

  • Hacka chokladen fint och lägg i en skål.
  • Häll upp grädden i en bunke och vispa tills den blir fast nog att forma toppar.
  • I en annan bunke vispar du äggen med florsockret i ett par minuter, tills smeten är ljus och fluffig.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Om du använder micron, kör i kortare intervaller på full effekt och rör om ungefär var femtonde sekund tills du har en slät chokladsmet.
  • Häll ner den smälta chokladen i äggsmeten under vispning.
  • Vänd ner den vispade grädden med en slickepott, och tillsätt sist av allt ditt val av smaksättning.
  • Fördela moussen i portionsformar och ställ sedan kallt i kyl minst sex timmar, men gärna mer. Bäst blir den dagen efter!
  • Servera med vispad grädde och finriven/hyvlad choklad, eller annan valfri topping.

Anteckning

Smaksättningen kan varieras på många olika sätt. Här är några förslag:
  • rom
  • konjak
  • Kahlua
  • Baileys
  • espresso
  • finrivet apelsinskal
Eller uteslut smaksättning, men servera chokladmoussen med grädde och något av följande:
  • färska hallon
  • tunt skivad frukt som t ex banan, mango eller physalis
  • kanderade och hackade nötter
  • hackad Daim
Författare: Marie
Måltid: Efterrätter
Keyword: choklad, grädde, mousse