Go Back

Risnudelsallad med lax

En fräsch och lättlagad middagsrätt med mycket smak!
Portioner 4 port
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser

Dressing

  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk japansk soja Kikkoman
  • 1 msk thai soja Maggi, alternativt tamarisoja
  • 1 msk fisksås
  • 1 st ekologisk lime saft och finrivet skal
  • 1 msk socker
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 2 cm färsk ingefära finriven
  • 1/2 st röd chili finhackad

Risnudelsallad

  • 4 port risnudlar
  • 1/2 st romansalladshuvud
  • 100 g böngroddar ca 1/2 förp
  • 1/2 st zucchini
  • 6 st rädisor
  • 4 st salladslök

Laxen

  • 500 g färsk lax typ Salma eller Fröyalax
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker

Till servering

  • 1 1/2 dl salta jordnötter mortlade
  • 1/2-1 st röd chili strimlad
  • 80 g färsk koriander

Instruktioner

Förberedelser

  • Mät och och rör ihop alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan.
  • Mortla/krossa jordnötterna.
  • Till laxen: Blanda salt och socker. Torka av laxen med hushållspapper och klappa sedan in salt/sockerblandningen runt om.

Montera salladen

  • Koka risnudlarna enligt anvisningar på förpackningen och skölj därefter direkt med kallt vatten tills nudlarna är helt kalla. Klipp gärna igenom nudlarna med en hushållssax ett par gånger, så blir de lite lättare att blanda i salladen sedan.
  • Skölj romansalladen och dela i lagom stora bitar. Skiva rädisor, salladslök och chili tunt. Skär zucchinin i tunna stavar.
  • Blanda samman risnudlar med de strimlade grönsakerna, böngroddarna och dressingen.
  • Hetta upp en stekpanna och stek laxen på hög värme i lite olja ca 1 minut per sida. Eftersom det är sushilax (pinfärsk/vakuumpackad snabbt efter fångst) ska den bara få stekyta, men fortfarande ha en rå kärna i mitten.
  • Lägg upp risnudelsallad och en portionsbit av laxen för varje servering. Toppa med krossade jordnötter, mer strimlad chili och färsk koriander efter smak.

Anteckning

Soja är en hel djungel! I detta recept använder jag en blandning av den mörka japanska Kikkomansojan ("sushisoja") och den lite ljusare, mildare och sötare thaisojan. 
Har du inte exakt de sorterna hemma kan du expermintera dig fram med andra varianter av soja och smaka dig fram. En mix av lagom sälta och sötma helt enkelt. Fisksåsen ger ju också mycket sälta och umami.
Rätter blir helt glutenfri om du använder soja som inte är vetebaserad, t ex Tamarisoja. Läs noga på sojans ingrediensförteckning.
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: chili, fisk, fisksås, jordnötter, lax, nudlar, sallad