Go Back

Raggmunk

En ofta lite bortglömd husmansklassiker som även barnen gillar! Därav ett bra alternativ till pannkakströtta föräldrar ;)
Portioner 4 port
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter

Ingredienser

  • 1 kg ekologisk potatis finriven
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 5,5 dl mjölk alt växtbaserad mjölk
  • 2 st ägg
  • smör eller vegetabiliskt alternativ till stekning

Tillbehör

  • 2 dl rårörda lingon
  • 2 frp bacon uteslut för vegetarianer

Instruktioner

  • Skala potatisen.
  • Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt 3 dl av mjölken och vispa slätt.
  • Vispa ner äggen och därefter resten av mjölken.
  • Riv den skalade potatisen rakt ner i smeten. Blanda väl.
  • Hetta upp en stekpanna (eller två, så går det dubbelt så snabbt).
  • Tillsätt en rejäl klick fett och häll i ungefär 1 dl smet. Sprid ut smeten med en slev/stekpade så att potatisen fördelar sig jämnt.
  • Stek ca en minut per sida på medelhög värme, tills ytan är gyllenbrun.

Tillbehör

  • Om du vill ha bacon till steker du dem med fördel under tiden i ugnen för att slippa stressa vid spisen. Sätt i så fall ugnen på 220 grader samtidigt som du börjar steka raggmunkar.
  • Fördela baconskivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Stek baconet i ugnen ca 8 minuter medan du steker de sista raggmunkarna.
  • Ta ut baconet när de blivit gyllene och krispiga.
  • Servera raggmunkarna med baconet och rårörda lingon.

Anteckning

Uteslut bacon för en vegetarisk rätt.
Välj växtbaserad mjölk och mjölkfritt fett för laktosfri variant.
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: ägg, laktosfri, mjölk, potatis, vegetariskt