Go Back

Poké bowl

Poké bowl kan ju varieras precis som man vill, men så här gillar vi den - med sojamarinerad sashimilax, söt mango, krämig avokado och krispig kål! Glöm inte bästa tillbehöret: asiatisk gurksallad!
Portioner 4 port
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 45 minuter

Ingredienser

Sojamarinerad lax

  • 300 g sushilax, rå
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 st salladslök, skivad
  • 1 tsk sesamfrön, naturella
  • 1/2 tsk chiliflakes

Marinerad kålsallad

  • 100 g rödkål, finstrimlad alt vitkål eller spetskål
  • 1 msk vatten
  • 1 msk honung eller socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 st lime, saften

Böngroddar med sesam

  • 100 g böngroddar
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 1/2 tsk sesamfrön

Poké bowl

  • 4 port jasminris, kokt
  • 1 st mango, färsk
  • 2 st avokado
  • 100 g edamamebönor
  • 4 port asiatisk gurksallad, se tips nedan!

Chilimajo

  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 krm chilipulver
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1-2 msk kallt vatten
  • tabasco, efter smak

Instruktioner

  • Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen. Ställ åt sidan att ånga av, det ska serveras ljummet.
  • Tärna den råa laxen i kuber, ca 0,5x0,5 cm.
  • Skiva salladslök och blanda med övriga ingredienser till marinaden. Vänd ner laxkuberna.
  • Finstrimla kål. Lägg i en skål och tillsätt vatten, honung, salt och saft från en halv lime. Krama kålen mjuk och smaka av med ev mer lime, beroende på hur syrligt du vill ha. Ställ åt sidan.
  • Blanda böngroddar med lite sesamolja och sesamfrön i en skål.
  • Skär mangon i små kuber och skiva avokados tunt.
  • Rör ihop chilimajon och smaka av tills den är lagom het i din smak, salta ev lite beroende på behov. Justera också mängden vatten tills den är lagom rinnig att kunna ringla över den färdiga rätten.
  • Lägg riset i fyra skålar och fördela kålsallad, böngroddar, mango, avokado och edamamebönor längs kanterna. OBS! Glöm inte den fantastiska asiatiska gurksalladen, den är pricken över i!
  • Toppa skålarna med marinerad lax och ringla över chilimajo.
  • Servera och njut!

Anteckning

Denna rätt blir allra godast med den heta asiatiska gurksalladen så glöm inte den! :)
För att säkerställa en glutenfri rätt behöver du välja en glutenfri soja som inte är vetebaserad - läs noga på ingrediensförteckningen!
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: avokado, edamamebönor, groddar, jasminris, kål, lax, mango, sesamfrön