Go Back

Gibanica - fetaostpaj med filodeg

En frasig, saltsyrlig paj från balkan som går hem hos de flesta! Kul matlagning också för barnen - det är väldigt lättlagat och man får gegga runt med händerna ;)
Portioner 4 port
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser

  • 250 g filodeg 1 paket
  • 200 g fetaost
  • 2 st ägg
  • 2 dl mild yoghurt, naturell 4%
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl rapsolja eller motsvarande mängd smält smör
  • 1 msk sesamfrön till garnering kan uteslutas

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ta fram en mellanstor ugnsform, ca 18x24 cm och pensla den med rapsolja.
  • Vispa upp äggen i en stor skål.
  • Tillsätt yoghurt, mjölk, bakpulver och salt och vispa slätt.
  • Smula ner fetaosten och rör runt.
  • Smält smör, eller häll upp rapsolja i en skål till pensling.
  • Dela filodegsarken på mitten.
  • Pensla 3-4 ark och lägg ut omlott så att det täcker botten och hänger över kanterna på formen.
  • Skrynkla ihop ett ark i taget till ett knyte och lägg ner i skålen med vätska. Stoppa ner ca 5 ark åt gången och vänd runt med händerna så att de suger åt sig vätska och ost.
  • Lägg knytena i formen. Fortsätt så tills du har ca 3 ark kvar.
  • Pensla de sista arken med smör/rapsolja och lägg överst. Vik in filodegskanterna och pensla allt en sista gång. Strö över sesamfrön (kan uteslutas).
  • Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter, tills pajen är frasig och gyllene.

Anteckning

Servera gärna pajen med en stor blandsallad. Ett tips är att göra en sallad med lite sötare ingredienser som t ex grillad paprika, det gifter sig bra med den saltsyrliga pajen.
Måltid: Lunch & middag, Vegetariskt
Keyword: fetaost, filodeg