Go Back

Mandelkorgar eller knäckflarn

Lättbakade knäckiga flarn med mandel som kan formas till korgar eller bara ätas som de är.
Portioner 8 st
Tillagningstid 10 minuter
12 minuter
Total tid 22 minuter

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 msk ljus sirap
  • 1 msk mjölk
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 50 g flagad mandel
  • 1/2 dl havregryn

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  • Mät upp smör, socker, sirap, mjölk och mjöl i en kastrull.
  • Sätt kastrullen på medelvärme och rör i smeten då och då tills smöret smält och du har en jämn och slät smet. Passa noga så att smeten inte börjar koka.
  • Ta av kastrullen från spisen och rör ner flagad mandel och havregryn.
  • Klicka ut smeten i fyra klickar per plåt. OBS! De kommer smälta samman i ugnen, så fördela dem med stort mellanrum.
  • Grädda båda plåtarna samtidigt i ca 12 minuter, tills flarnen är gyllene. Byt plats på plåtarna efter ungefär halva tiden för jämnast gräddning.
  • Om du vill forma flarnen till korgar, låt de först svalna i ca tre minuter och forma sedan till korgar med händerna över en upp och nedvänd liten skål.
  • Låt svalna helt och ät helst samma dag. Vill du spara dem, gör det i en lufttät burk så att de inte mjuknar.

Anteckning

Servera gärna med en blandning av vaniljglass, vispad grädde och rårörda lingon. Perfekt mix av konsistenser och smaker med sprött och knäckigt flarn, det kalla, fluffiga vaniljsöta och syrliga lingon!
Författare: Marie
Måltid: Bakning, Efterrätter
Keyword: knäck, mandel, sirap