Go Back

Rökta BBQ-ribs

Riktigt saftiga revben som alltid går hem!
Portioner 4 pers
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 6 timmar

Ingredienser

  • 2,5 kg Tjocka revbenspjäll Svensk, helst ekologisk
  • 1/2 dl Gul senap t ex French's
  • 1 msk Salt
  • 2 msk Grovmalen svartpeppar
  • 1 dl Brunt farinsocker
  • 3 msk Honung
  • 1/2 dl Äppelmust
  • 1/2 dl Äppelcidervinäger

Instruktioner

  • Starta din rök på 121 grader med hickory-pellets, eller anpassa mängden briketter i din grill så att du uppnår en lagom temperatur. Skapa en "zon" du kan kontrollera genom att lägga till och ta bort briketter varefter om det skulle behövas. Om du kör rökspån, lägg ett gäng nävar i en skål med vatten så de får ligga och dra.
  • Ta ut revbenen, vänd på dem och slit bort den silvriga hinnan på undersidan. Enklast är att få tag i en kant som du tar tag i med lite hushållspapper.
  • Gnid revbenen runt om med senapen. Blanda salt och svartpeppar vid sidan om och fördela allt över köttet. När temperaturen i röken/grillen uppnått ca 121 grader lägger du in köttet med bensidan nedåt. Har du rökspån så lägger du dem i anslutning till briketterna eller i en röklåda vid elden.
  • Nu ska revbenen ligga och rökas i tre timmar. Fyll på med briketter, spån eller pellets vid behov. Under tiden hittar du på något roligt att göra, eller så förbereder du tillbehör till senare. Tänk på att inte öppna locket i onödan då det tar lång tid för värmen att komma tillbaka - vilket förlänger processen. "If you're looking you're not cooking" som man brukar säga.
  • Efter 3 timmar tar du ut dina revben. Ta två ordentliga remsor med slaktarpapper och lägg dem lite omlott så de täcker en större yta. Häll farinsockret och ringa honung över ovansidan på köttet. Vänd stycket upp och ner och vik ihop allt till ett paket. Köttet ska nu alltså ligga "upp och ner" i paketet. Lägg in paketet igen och låt gå i ytterligare 2 timmar runt 121 grader.
  • Nu tar du ut revbenen ur paketet och lägger dem tillbaka i röken/grillen ca 1h. Blanda äppelmust och äppelcidervinäger i en blomspruta. Duscha emellanåt köttet för att hålla det fuktigt. Vill du så kan du också pensla på din favorit BBW-sås och avsluta köttet över öppen eld - du får då en liten karameliserad yta.
  • När köttet lätt lossnar från benet så är revbenen färdiga. Servera med valfria tillbehör och glöm inte en riktigt god BBQ-sås!

Anteckning

Lite tips!
Det finns "revben" och så finns det "revben". Beroende på kvalitet och tjocklek så är det svårt att säga exakta tider. När du tagit ut revbenen ur paketet - passa på redan nu och känn på "stunsen" i köttet. Om du har en mindre bit eller tunnare revben kanske det blir lite långt att ha dem ytterligare 1 timme på grillen.
Då kan ett alternativ vara att låta dem ligga kvar i det stängda paketet och dra i eftervärmen sista timmen istället.  Prova dig fram och lita på känslan. 
Varmt lycka till med dina revben!
Författare: Peder
Måltid: Lunch & middag
Kök: Amerikanskt
Keyword: BBQ