Har du en matberedare så börja med att ta fram den - det kommer spara dig mycket tid! :)
Börja med att skala gul lök, selleri och morötter. Finhacka löken och grovriv morötter och rotselleri - eller släng allting i en matberedare om du har en sådan och mixa till en finhackad röra för smidigare matlagning.
Sätt en stor kastrull/gryta på låg- till medelvärme, tillsätt olivolja och fräs din mire poix-bas i ca 10 minuter. Rör om då och då. Det ska inte ta färg, bara "svettas" och bli blankt.
Medan din mire poix svettas i kastrullen kan du finhacka champinjoner och grovriva zucchinin. Eller återigen - släng det i matberedaren och mixa ner till en finhackad röra.
Tillsätt svamp och zucchini i kastrullen och pressa även ner två klyftor vitlök.
Höj ev värmen något och låt allting fräsa ca 5 minuter under omrörning. Det ska inte ta färg.
Nu tillsätter du tomatpuré, oregano och timjan. Fräs ett par minuter till.
Häll i krossade tomater och balsamvinäger.
Smula ner buljongtärningar och tillsätt en nypa socker och chilipulver samt ett par drag på kvarnen med svartpeppar.
Låt puttra några minuter under omrörning så att buljongen smälter och blandats ut i såsen.
Nu lägger du i en kant parmesan (perfekt sätt att använda restbitar) som får puttra med i såsen för att ge den där extra skjutsen av smakdjup.
Låt puttra på låg värme under lock i ca 45 minuter.