Go Back

Vegetarisk lasagne

En riktig "comfort food"-lasagne för hela familjen - även grönsaksskeptiker - med mycket umami!
Portioner 8 port
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 45 minuter
30 minuter

Ingredienser

Vegetarisk lasagnesås

  • 1-2 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 100 g rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 st zucchini
  • 3-4 st champinjoner
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk timjan
  • 1 msk oregano
  • 2 förp krossade tomater ca 800 g
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 nypa chilipulver
  • 1 kantbit parmesan

Till montering av lasagnen

  • 400 g färska lasagneplattor
  • 200 g fetaost 1 förp
  • 125 g mozzarella 1 förp
  • 2 dl créme fraiche
  • 2-3 dl riven mild ost t ex gouda

Instruktioner

Mire poix eller soffritto - basen till en smakrik sås!

  • Har du en matberedare så börja med att ta fram den - det kommer spara dig mycket tid! :)
  • Börja med att skala gul lök, selleri och morötter. Finhacka löken och grovriv morötter och rotselleri - eller släng allting i en matberedare om du har en sådan och mixa till en finhackad röra för smidigare matlagning.
    ingredienser till vegetarisk lasagne
  • Sätt en stor kastrull/gryta på låg- till medelvärme, tillsätt olivolja och fräs din mire poix-bas i ca 10 minuter. Rör om då och då. Det ska inte ta färg, bara "svettas" och bli blankt.
    sautera mire poix-basen
  • Medan din mire poix svettas i kastrullen kan du finhacka champinjoner och grovriva zucchinin. Eller återigen - släng det i matberedaren och mixa ner till en finhackad röra.
  • Tillsätt svamp och zucchini i kastrullen och pressa även ner två klyftor vitlök.
  • Höj ev värmen något och låt allting fräsa ca 5 minuter under omrörning. Det ska inte ta färg.
  • Nu tillsätter du tomatpuré, oregano och timjan. Fräs ett par minuter till.
  • Häll i krossade tomater och balsamvinäger.
  • Smula ner buljongtärningar och tillsätt en nypa socker och chilipulver samt ett par drag på kvarnen med svartpeppar.
  • Låt puttra några minuter under omrörning så att buljongen smälter och blandats ut i såsen.
  • Nu lägger du i en kant parmesan (perfekt sätt att använda restbitar) som får puttra med i såsen för att ge den där extra skjutsen av smakdjup.
  • Låt puttra på låg värme under lock i ca 45 minuter.

Montera lasagnen

  • Ta fram en stor ugnsform, fetaost, mozzarella, riven ost, lasagneplattor och crème fraiche.
  • Blanda ner crème fraichen i såsen.
  • Bred ut ett lager sås i botten av ugnsformen. Lägg ut ett lager lasagneplattor.
  • Bred ut mer sås på plattorna och smula över ca en fjärdedel av fetaosten. Lägg på ett lager plattor till.
  • Återigen - bred ut sås, smula över en fjärdedel av fetaosten och en del av mozzarellan, riven i bitar.
    montering av lasagne
  • Fortsätt varva sås, plattor och ost (lite mozzarella eller lite av den milda rivna osten) i så många lager som ryms.
  • Avsluta med ett lager sås och strö över resten av den rivna osten.
  • Gratinera i mitten av ugnen på ca 200 grader i ungefär 30 minuter, eller tills lasagnen fått fin färg.
Måltid: Lunch & middag, Vegetariskt
Keyword: lasagne, pasta, vegetariskt