Go Back
5 from 3 votes

Spanakopita - grekisk paj med spenat, fetaost och filodeg

En riktig familjefavorit "trots" massor med spenat! Tack vare den krämiga och lite salta fyllningen med fetaost och spenat i kombination med de frasiga filodegsarken runt pajen har den här gått hem big time även hos barnen!
Portioner 4 port
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 15 minuter

Ingredienser

  • 500 g bladspenat färsk eller fryst (tinad)
  • 3 st salladslök alt. 1/2 purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta pressad
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar malen
  • 100 g färskost (Philadelphia)
  • 1 dl crème fraiche
  • 150 g fetaost
  • 2 st ägg eller 2 st äggvitor, går lika bra!
  • 1 msk finhackad dill kan uteslutas
  • 75 g smör smält
  • 250 g filodeg

Instruktioner

  • Tina spenat om du använder fryst, och krama ur merparten av vätskan. Alternativt grovhacka färsk bladspenat. Skiva salladslöken.
  • Fräs lök och spenat i lite smör eller olja i en stekpanna på medelhög värme. Krydda med salt och peppar samt pressa i en vitlöksklyfta.
  • Tillsätt färskost, crème fraiche och smula ner fetaost i pannan. Rör samman allting och stäng av spisen.
  • Rör sist ner ägg (eller äggvitor, se tips nedan) och dill (kan uteslutas om någon i familjen inte gillar dill).
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Ta fram en ugnsform (ca 25x35 cm) och öppna filodegsförpackningen.
  • Pensla ugnsformen med lite av smöret. Pensla sedan ett av filodegsarken med smör och lägg i botten av formen.
  • Fortsätt pensla smör på fler ark med filodeg som du lägger på varandra i formen, totalt sex stycken.
  • Bred ut spenatfyllningen över arken i ugnsformen.
  • Pensla och lägg på ytterligare sex st ark med filodeg. Vik ner kanterna om de sticker upp (beroende på formens storlek) och pensla alla fria ytor med det sista smöret.
  • Grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 35 minuter.

Anteckning

Vi får ofta mycket äggvitor över eftersom vi gör mycket majonnäs... :) Och hur mycket maräng vill man göra egentligen?
Det här är ett sådant recept där det fungerar lika bra att använda bara äggvitor som hela ägg, så passa på att göra av med äggvitor när du lagar denna rätt om du har det stående i kylen!
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: fetaost, filodeg, paj, spenat