Go Back
5 from 1 vote

Enkla nattjästa dinkelfrallor

Det här är nog ett av de bröd vi oftast äter hemma. Bara att röra ihop på kvällen, låta stå och sedan grädda direkt på morgonen efter så får du fina frallor med segt håligt inkråm - nästan som ett levain. Lättare blir det inte - men ändå SÅ gott!
Portioner 10 st
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Vilotid 10 timmar
Total tid 10 timmar 40 minuter

Ingredienser

  • 5 g färsk jäst
  • 400 g kallt vatten 4 dl
  • 400 g ekologiskt siktat dinkelmjöl ca 6,5 dl
  • 100 g ekologiskt fullkornsdinkelmjöl ca 2 dl
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk honung alt socker om du bakar veganskt
  • 1 st ägg uppvispat, för pensling
  • 2 msk vallmofrö

Instruktioner

På kvällen

  • Mät upp vatten i en stor bunke (minst 3 l, degen jäser väldigt mycket).
  • Smula ner den färska jästen i bunken och rör tills den löst sig i vattnet.
  • Tillsätt salt och honung och rör runt.
  • Tillsätt mjölsorterna och rör sedan med en trägaffel eller liknande tills degen gått ihop. Den ska alltså inte knådas, bara blandas ihop. Den blir ganska lös och kletig, men det ska den vara!
  • Täck över med plastfolie och låt sedan stå framme i rumstemperatur över natten.

På morgonen

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Mjöla en bakbordsyta och skrapa försiktigt ut den lösa degen på bordet.
  • Spänn degen genom att vika in den mot mitten från vardera håll med mjölade händer. Vänd skarven nedåt.
  • Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
  • Med en mjölad degskrapa delar du sedan degen i ca tio bitar. De ska vara oregelbundna, det är lite halva grejen :)
  • Flytta över bitarna till bakplåtspapperklädda plåtar.
    Ogräddade dinkelfrallor
  • Vispa upp ägget med en gaffel och pensla frallorna och strö över vallmofrö. (Skippa detta steg om du inte vill ha topping på dina frallor).

Grädda frallorna

  • Sätt in en av plåtarna i den förvärmda ugnen och kasta in en halv deciliter vatten i botten av ugnen.
  • Sänk värmen till 230 grader och grädda bröden ca 15-20 minuter.
  • Gör likadant med andra plåten.
  • Låt svalna och njut med valfritt pålägg!

Anteckning

Du kan naturligtvis toppa frallorna med vilka fröer du vill, eller köra helt utan topping. Det går också bra att använda bara dinkelsikt, men jag föredrar blandningen med fullkorn för att få frallorna lite mustigare i smaken och samtidigt ge magen lite mer fiber.
Bröden gör du veganska genom att byta ut honung mot socker!
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: dinkel, frallor, matbröd