Go Back
5 från 1 röst

Klassisk fiskgratäng med räkor

En fiskrätt som många uppskattar. Både till vardag och helg.
Portioner 4 pers
Tillagningstid 1 t 30 minuter

Ingredienser

  • 500 gram vit fisk, t ex torsk eller kolja
  • 100 gram räkor
  • 1/2 dl salt (till rimlag)

Gratängsås

  • 1 st schalottenlök
  • 3 st champinjoner
  • 1 kvist timjan
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl fiskfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk ättika (alt färsk citronsaft - eller både och)
  • 1/2 dl dill
  • 1 krm malen vitpeppar

Pommes duchesse

  • 750 gram möjlig potatis (ca 10 st)
  • 2 st äggulor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 krm riven vitpeppar
  • 1 krm salt (smaka av)

Instruktioner

  • Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  • Rimma fisken i saltlag i 30 minuter. Beräkna ca 0,5 dl salt per liter vatten.
  • Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Skiva champinjoner, sharlottenlök och fräs dem i smör tillsamman med timjan.
  • Tilsätt 2dl vitt vin och 3 dl fiskfond. Reducera tills hälften av vätskan återstår.
  • Häll i grädde och ättika och låt allt koka tills såsen har den konsistens du vill ha i gratängen. Dra några varv med vitepparkvarnen och smaka av med salt, ättika och ev lite färsk citronsaft om du vill få upp fräschören något. Ta bort från värmen.
  • Häll ut vattnet från potatisen. Pressa eller stöt potatisen tills den är finfördelad. Tillsätt smör, olja, ägg och kryddor. Smaka av.
  • Häll bort saltlagen fisken ligger i och låt rinna av kort på papper eller galler. Smöra en ugnsform och spritsa moset längs kanterna. Fördela fisken jämt tillsammans med räkor (spara några till garnering) och häll över gratängsåsen.
  • Grädda i ugnen tills potatisen är gyllenbrun. Ta ut och låt svalna något innan servering och garnera med färska räkor och dillkvist. Hoppas det smakar!
Författare: Peder
Måltid: Lunch & middag
Keyword: dill, fisk, gratäng, kolja, räkor, torsk