Go Back

Kyckling satay

Grillade kycklingsspett med jordnötssås
Portioner 6 per
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Marinad 4 timmar

Ingredienser

Marinad

  • 200 ml Ekologisk kokosmjölk
  • 4 st Vitlöksklyftor Pressade
  • 1 msk Gul currypasta
  • 1 msk Currypulver
  • 1 tsk Salt
  • 1 msk Gurkmeja
  • 1 tsk Spiskummin

Kyckling och jordnötssås

  • 6 st Kycklingfileér Svensk
  • 4,5 dl Jasminris
  • 600 ml Ekologisk kokosmjölk
  • 1 msk Raps- eller jordnötsolja
  • 1 msk Röd currypasta
  • 2 dl Jordnötter Grovhackade
  • 2 st Vitlöksklyftor Finhackade
  • 2 st Sharlottenlök Finhackad
  • 1,5 msk Fisksås
  • 1 tsk Spiskummin
  • 1/2 msk Gurkmeja
  • 3-4 msk Råsocker
  • 1 st Röd chili Finhackad
  • 1 krm Salt
  • 1/2 msk Limejuice Motsvarar ca 1/2 limefrukt

Instruktioner

Förberedelser

  • Rensa kycklingfileérna och dela dem på längden (ca 2 cm tjocka)
  • Blanda ingredienserna för marinaden, lägg ner kycklingen och blanda runt ordenligt
  • Täck med aluminiumfolie och ställ i kylen för att dra till sig. Minst 4 timmar.

Tillagning

  • Sätt ugnen på varmluftsgrill 250 grader. Lägg kycklingen på galler med plåt och folie under - eller trä dem på träspett.
  • Finhacka scharlotten, vitök, chili och jordnötter. Stek scharlottenlöken mjuk i olja på låg värme tillsammans med röd currypasta och de torra kryddorna. Vitlöken får ej brännas.
  • Tillaga riset enligt instruktion medans du ställer kycklingen i ugnen.
  • Häll i kokosmjölken. Låt koka upp och tillsätt sedan fiskolja, vitlök, jordnötter och råsocker. Låt sedan sjuda i ca 20 minuter eller tills konsistensen är som du vill ha den. Smaka av med salt och limejuice. Vänd på kycklingen efter halva tiden.
  • Ta ut kycklingen när den har fått fin färg och är genomstekt. Tar ca 15 minuter (de ska inte bli torra!)
  • Lägg upp ris, kycklingspett och häll över jordnötssås. Toppa med finstrimlad chili och färsk koriander.
Måltid: Lunch & middag
Kök: Thai
Keyword: glutenfri, jordnötter, kyckling, laktosfri, ris