Go Back

Fish taco på friterad torskrygg

Magiskt fräscht alternativ till kyckling-, kött- eller vegtacos
Portioner 4 pers
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter

Ingredienser

Rimlag

  • 4 st Ryggfiléer av torsk Gärna MSC-märkt, ca 150g st
  • 1 liter Vatten
  • 1/2 dl Salt till rimlag

Panering

  • 2 st Ägg helst ekologiska
  • 1 dl Vetemjöl
  • 1/2 msk salt
  • 1 tsk Cayennepeppar
  • 1 tsk Spiskummin
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 3 dl Panko
  • 1 l Frityrolja eller raps

Chilimajo

  • 1 dl Majonnäs
  • 2 msk Crème fraiche
  • 1 tsk Salt
  • 1 tsk Chilipulver t ex Cayennepeppar
  • 1 msk Paprikapulver
  • 1 msk Chipotlesås för rökighet (alt ta mer paprika- eller anchopulver - fast mindre mängd)
  • Tabasco efter smak

Mangosalsa

  • 1 st mango färsk
  • 2 st salladslök
  • 1/2-1 st röd chili (anpassa mängd efter hur het chilin är) alt 1 tsk sambal oelek
  • 1 st lime saft
  • 1/2 tsk salt
  • 1 knippe koriander, färsk

Tillbehör

  • 1 kruka Koriander
  • 1 st Lime gärna ekologisk
  • 8 st Tortillabröd
  • 1/2 st Salladshuvud t ex Krispsallad
  • 1/2 st Röd chilipeppar fint strimlad
  • 1-2 st Salladslökar fint strimlade

Instruktioner

  • Ev förberedelse: Om du valt att göra guacamole och eller egen majonäs så följer du de recepten nu (se länkar ovan). Annars hoppar du direkt till nästa steg.
  • Lös saltet i vatten för rimlagen. Lägg i ryggfileerna och låt ligga i minst 30 minuter
  • Medan fisken rimmar förbereder du paneringen. Ta fram tre skålar/bunkar. I en blandar du vetemjöl och kryddor. Blanda runt så det blir jämt. I en ny bunke knäcker du äggen och vispar upp dem med en gaffel. I den sista bunken häller du upp panko.
  • Blanda ihop ingredienserna och kryddorna för chilimajonäsen. Smaka av med salt. Anpassa de hetare kryddorna efter tycke och smak.
  • Skär mangon i tärningar. Skiva salladslök, finhacka färsk chili och koriander. (Saknar du färsk chili kan du ersätta med sambal oelek.)
  • Blanda mango, salladslök, chili i en skål, pressa över limesaft och smaka upp med salt.
  • Ni kan du göra klart resten som att skölja grönsakerna och strimla lök och chili. Lägg upp i portionsskålar.
  • Ta upp ryggfileerna ur rimlagen. Dela varje filé i två, tvärs på längden och torka dem torra med hushållspapper. Nu vänder du dem i första bunken med mjöl och kryddor, sedan i ägg och sist i panko.
  • Hetta upp oljan i en kastrull. Se till att ha ett lock nära till hands för säkerhets skull. När oljan uppnår 180 grader lägger du i två panerade ryggfileer åt gången. När de är vackert bruna och härligt krispiga tar du upp dem med en tång eller slev. Lägg dem att vila på lite hushållspapper.
  • Servera i tortillabröd med tillbehör och pressa över med lite lime (valfritt förstås)
Måltid: Lunch & middag
Kök: Mexikanskt
Keyword: fisk, friterat, tacos, torsk