Go Back

Boeuf bourguignon

En av de absolut godaste köttgrytor som finns kommer såklart från Frankrike! Mustigt och lyxigt med rödvin, champinjoner och syltlök och mört kött som faller sönder i munnen.
Portioner 8 port
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 2 timmar
Total tid 2 timmar 45 minuter

Ingredienser

Grytbasen

  • 1-1,2 kg högrev, fransyska eller grytbitar av nötkött svenskt, ekologiskt
  • 2-3 msk smör eller olja till stekning
  • 2 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 150 g rökt skinka, strimlad
  • 1-2 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rödvin
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 2 1/2 dl vatten

Efter 1,5 timmar

  • 200 g små champinjoner
  • 3 st vitlöksklyftor pressade
  • 1 1/2 dl inlagd syltlök

Instruktioner

  • Om du inte använder grytbitar, börja med att putsa och skära köttet i kuber om ca 1,5 cm.
  • Skala och grovhacka gul lök och skiva morötterna i slantar, lägg åt sidan.
  • Börja med att ställa en rejäl gryta på låg värme, tillsätt smör eller olja och låt lök och morötter mjukna långsamt utan att ta färg medan du steker köttet. Rör om då och då.
  • När du satt igång grytan med lök och morötter, stek grytbitarna i omgångar i stekpanna på hög värme tills de fått ordentligt med stekyta. Ta inte för mycket kött på en gång. Lägg över bitarna i grytan med grönsaker vartefter de stekt klart, och fortsätt så tills att kött är stekt. Vispa ur stekpannan med vatten och häll stekskyn i grytan.
  • Tillsätt strimlad skinka och timjan. Salta, peppra och rör om.
  • Strö över vetemjöl och rör ordentligt så att mjölet fördelas i hela grytan.
  • Tillsätt tomatpuré och lagerblad, smula ner buljongtärningen och häll över rödvin och vatten och låt koka upp under omrörning.
  • Låt grytan sjuda på svag värme under lock i ca 1,5 timmar.

Efter 1,5 timmar

  • Bryn champinjonerna i smör eller olja tills de fått färg.
  • Tillsätt champinjoner, avrunnen inlagd syltlök och pressad vitlök.
  • Låt grytan puttra ytterligare 30 minuter.
  • Smaka av med ev mer kryddor och ev en klick svart vinbärsgelé.

Anteckning

Servera gärna med en potatispuré eller -mos, svart vinbärsgelé och lättkokta haricot verts.
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: gryta, kött, rödvin, skinka