Go Back

Grytbröd

Ett lättbakat bröd som trots enkelheten ser ut att vara köpt på bageri. Segt, fluffigt inkråm och snygg skorpa, ett perfekt bröd att imponera med!
Portioner 1 bröd
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 45 minuter
12 timmar
Total tid 12 timmar 50 minuter

Ingredienser

  • 6 g färsk jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1,5 tsk salt

Till utbakning

  • 1-2 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Blanda mjölsorterna och saltet i en stor skål, minst 3 liter.
  • I en mindre skål, lös upp jästen i vattnet.
  • Häll degvätskan i mjölet och blanda runt med en trägaffel tills degen går ihop. Du ska inte knåda, bara röra tills degen är välblandad. Den kommer vara ordentligt kladdig, det är helt i sin ordning.
  • Sätt plastfolie över bunken och ställ på ett dragfritt och hyfsat varmt ställe, t ex i köksskåp ovanför kylen. Låt jäsa i ca 10 timmar (över natten är ett lagom tidsintervall).
  • Skrapa ur degen på väl mjölad bänk. Med väl mjölade händer, ta tag i en kant och dra den försiktigt utåt/uppåt och vik in mot mitten. Gör likadant från fyra sidor. Strö ut nytt mjöl bredvid degen och vänd sedan hela degen med skarven nedåt på den nya mjölade ytan.
  • Pudra lite mer mjöl över degen och täck med kökshandduk. Låt jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar. Degen ska kännas spänstig och studsa tillbaka när du petar på den med ett finger, då är den färdig!
  • Ca en halvtimme innan degen är färdigjäst, sätt ugnen på 225 grader och ställ in en gryta med lock (t ex keramik eller gjutjärnsgryta).
  • När ugnen är varm och degen färdig, ta ut grytan ut ugnen och lyft av locket. Lyft försiktigt upp degen och släpp den med skarven nedåt i grytan. Skaka grytan försiktigt om degen hamnat ojämnt. Sätt på locket igen.
  • Grädda brödet med locket på i 30 minuter, ta sedan av locket och grädda ytterligare ca 15-25 minuter. Brödet är färdigt vid ca 95 graders innertemperatur, men låt det gärna stå tills det fått fin färg på ytan - det blir inte på något sätt torrt för att temperaturen går över!
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: bröd