Go Back

Sockerfri tårta för bebisar

Det här är ett recept för dig som vill bjuda på en tårta utan tillsatt socker - passar bra för att fira första födelsedagen!
Portioner 8 port
Tillagningstid 1 timme
Total tid 3 timmar

Ingredienser

Tårtbas/muffins (ca 9 medelstora muffins):

  • 2 st mogna bananer
  • 2 st ekologiska äpplen
  • 25 g osaltat smör
  • 1/2 dl ekologisk kokosolja
  • 1 st ägg
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 1/2 dl ekologiskt fulkornsdinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl ekologisk mjölk ev växtbaserat alternativ

Fyllning/garnering:

  • 5 dl vispgrädde ev växtbaserat alternativ
  • 2 st mosade bananer
  • 1/2 st citron saften
  • 3-4 dl färska blåbär och/eller hallon

Instruktioner

Så här gör du muffinsen:

  • Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finriv äpplena.
  • Smält smöret och blanda med kokosoljan så att allt fett är i flytande form.
  • Mosa bananerna med en gaffel och blanda (vispa inte) med de rivna äpplena, fettet och ägget.
  • I en annan skål blandar du mjölsorterna med bakpulvret och kardemumma.
  • Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten, och sist av allt rör du ner mjölken (återigen – vispa inte). Använd med fördel en vanlig gaffel för blandandet – ju mindre du rör i smeten desto bättre! (För att få så porösa och luftiga muffins som möjligt).
  • Skeda upp smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter, eller tills de är torra vid stickprov. Låt svalna på galler i 1-2 timmar.

Dags att göra själva minitårtorna:

  • Förbered fyllningen genom att mosa bananerna och blanda med citronsaften (för att undvika att banansmeten blir brun) och vispa grädden. Mosa sedan 2 dl av bären med 1/3 av den vispade grädden.
  • Skär varje muffins i tre delar/lager. Bred bärgrädde på bottenlagret och lägg på mellanlagret. Bred bananmos på det och lägg på toppen. Garnera med vispad grädde och några färska bär!

Anteckning

Dessa kan serveras även till mindre bebisar än just ettåringar, från ca 8 månaders ålder.
Det går också bra att ersätta smöret med 1/4 dl mer ekologisk kokosolja (dvs totalt 3/4 dl istället för 1/2) samt ersätta mjölken med t ex havremjölk så har du en laktosfri muffins/tårtbas.
Måltid: Efterrätter
Keyword: sockerfri, sockerfritt, tårta