Go Back

Saftiga lyxiga kanelbullar

Riktigt lyxiga bullar som blir sådär härligt smöriga och saftiga inuti - och vackra att titta på! Fyll med kanel, vanilj eller kardemummafyllning, helt efter tycke och smak.
Portioner 20 st
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme
Jästid 4 timmar
Total tid 5 timmar 30 minuter

Ingredienser

Vetedeg till bullarna

  • 40 g färsk jäst
  • 250 g mjölk
  • 25 g ägg ca 1/2 ägg, spara hälften till penslingen
  • 100 g strösocker
  • 10 g kardemummakärnor mortlade
  • 7 g salt
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 550 g vetemjöl

Fyllning

  • 150 g smör rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk kanel alt 2-3 msk vaniljsocker eller kardemumma

Till gräddning

  • 1/2 st ägg
  • pärlsocker

Instruktioner

Gör vetedegen

  • Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
  • Tillsätt övriga ingredienser.
  • Kör degen i en hushållsmaskin med degkrok. Den ska arbetas så länge att gluten utvecklas, ca 15-20 minuter. Degen ser kladdig ut i början, men den kommer bli fastare vartefter glutenet utvecklas så tillsätt inte mer mjöl, då kommer bullarna bli för mjölstinna.
  • Kontrollera att degen är färdigbearbetad. Den ska ha släppt från bunkens kanter och hålla ihop bra om du spänner ut den tunt mellan fingrarna. En färdigknådad deg bör ha en temperatur på mellan 26-28 grader.
    bulldeg som släppt kanten i bunken
  • Täck över degbunken med lock eller plastfolie. Ställ in i kyl för att jäsa och kylas ner ca 1-2 timmar, så släpper den spänning och blir mer lättkavlad.

Förbered fyllning

  • Blanda smöret med socker och valfri smaksättning.

Gör bullarna

  • När degen jäst ca 1-2 timmar, ta upp den på lätt mjölat underlag och dela i två lika stora delar.
  • Kavla ut till en rektangel, ca 4 mm tjock.
  • Bred ut fyllning över hela degplattan.
    Kanelfyllning breds ut på vetedeg
  • Gör ett treslag - vik in en tredjedel från båda håll - och kavla degen jämn.
  • Skär remsor som är ca 2 cm breda, och "byxa" dem sedan. Dvs dela dem igen på mitten nästan hela vägen, lämna bara en topp där remsorna sitter ihop.
    Steg för steg i att forma kanelbullar
  • Tvinna "byxbenen" några varv och snurra sedan hela remsan runt tumme och pekfinger. Avsluta med att vira sista fjärdedelen av remsan tvärs över snurran.
    Kanelbullar på jäsning
  • Placera ut bullarna på en plåt med bakplåtspapper och/eller i bullformar.
  • Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur till dubbel storlek, 2-3 timmar.

Grädda bullarna

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Efter att bullarna jäst till dubbel storlek, vispa upp 1/2 ägg och pensla bullarna med ägget.
  • Strö över pärlsocker och sätt in i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bullarna har fått fin färg.
  • Låt bullarna svalna, helst på galler.

Anteckning

Vill du göra bullarna mjölkfria, använd mjölkfritt alternativ till smör och en växtbaserad mjölk (t ex havre- eller mandeldryck).
Gör bullarna veganska genom att dessutom utesluta ägget. Minska då också något på mjölmängden.
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: bullar, kanelbullar