Go Back

Kryddigt curryris

Ett smakrikt och färgglatt ris som passar lika bra till kebaben som till falafel.
Portioner 4 port
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser

  • 1 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm cayennepeppar
  • 5 st kardemummakärnor gröna
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar mald
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 st rödlök skivad
  • 3 msk rapsolja
  • 3 dl matris
  • 5-6 dl hönsbuljong Mängden avser utspädd buljong och motsvarar ca 1 hönsbuljongtärning + vatten

Instruktioner

  • Hetta upp olja i en kastrull på medelhög värme.
  • Tillsätt skivad rödlök, tomatpuré och alla kryddor och låt fräsa i ett par minuter under omrörning.
  • Skölj riset ett par omgångar i kallt vatten.
  • Blanda ner riset i kryddblandningen och låt fräsa någon minut.
  • Häll på den mindre mängden hönsbuljong i riset, lägg på ett lock och låt sjuda på låg värme i ca 18-20 minuter.
  • Späd ev med lite mer hönsbuljong under koktiden om det verkar bli för torrt.
  • När riset är färdigkokt, smaka av med med eventuellt lite mer salt.

Anteckning

Riset gör du enkelt veganskt genom att byta ut hönsfond/buljong mot grönsaksbuljong.
Måltid: Tillbehör
Keyword: curry, ris