Go Back

Smörkola med vanilj

Det här är det enda julgodis som ALLTID måste göras, inga undantag! En perfekt smörkola med ton av vanilj. Kokar man den med omsorg blir den perfekt mjuk och len, och bara smälter i munnen!
Portioner 50 bitar
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Mät upp alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull, minst 2,5 liter (så riskerar inte kolan att koka över så lätt).
  • Sätt kastrullen på medelvärme och vänta tills den börjar koka. Justera ev värmen så att smeten kokar hela tiden, men utan att öka i volym så att den kokar över. Alla spisar är ju olika, men på vår är 9 max på skalan och jag kokar kolan på 6:ans läge.
    kolasmet i kastrull
  • Medan smeten kokar tar du fram en liten form (ca 10x15 cm) och klär med bakplåtspapper. (Se tips nedan!)
  • Koka kolan utan att röra om i ca 20-30 minuter. När smeten börjar tjockna och anta en mer gyllene färg börjar den närma sig att bli färdig, och det är dags att kontrollera om den är klar.
  • Använd en termometer och kontrollera kolasmetens temperatur. Den ska vara 125 grader för att bli perfekt i konsistensen (i mitt tycke). Har du inte tillgång till en termometer gör du kulprovet: Häll upp lite kallt vatten i ett litet glas eller en liten skål. Ta en liten klick smet med en tesked från kastrullen och häll ner i det kalla vattnet. Ta upp smeten med fingrarna och prova att rulla den till en liten kula. Håller den formen är smeten klar!
  • Häll över smeten i formen med bakplåtspapper och låt sedan svalna/stelna i rumstemperatur.
    kolasmet i form
  • Skär kolan i små fyrkanter och slå in i bitar av bakplåtspapper. Förvara i burk med lock i rumstemperatur eller kyl (om ni kan hålla er ifrån att äta upp allt direkt).

Anteckning

För att få bakplåtspapper att stanna kvar i formen kan du krama ihop pappret till en liten boll och sedan släta ut igen. Vips har du ett följsamt papper som inte "skuttar ur" formen!
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: godis, kola