Smörkola – godaste julgodiset!

3.2K

Det blir inte jul hos oss om vi inte gjort smörkola. Julgodiset nummer ett helt enkelt! Det brukar bli minst två satser av detta recept, för de har en förmåga att bara försvinna oavsett hur mycket annat gottis som finns på julbordet. Smöriga, söta, lena och sådär härligt mjuksega, med en liten hint av vanilj… Drömgott!

Att koka kola är egentligen inte svårt. Men smeten kräver ditt sällskap även om du inte ska göra något med den medan den kokar. Men vänder du ryggen till eller fokuserar på något annat blir den lätt förnärmad och spelar dig ett spratt med att koka över eller plötsligt bränna i botten. Så håll uppsikt över kokningen så att smeten har precis lagom värme för att hålla sig kokande. Varken mer eller mindre. Fixar du det behöver du inte göra något mer än att hälla upp den när temperaturen är rätt. Alternativt när smeten klarar kulprovet.

Att ge bort smörkola (eller annat hemgjort julgodis) är en perfekt julklapp också! Vill du få det att se lite glammigt ut kan du slå in kolorna i cellofan och knyta om med vackra band. Eller för det mer rustika och miljövänliga som jag själv föredrar – slå in dem i miljömärkt bakplåtspapper helt enkelt!

Kolorna håller i veckor i en tätt försluten burk – men i vår familj har de aldrig överlevt mer än några dagar 😉

Hoppas du tester dessa smörkolor, de är så otroligt goda!

No ratings yet

Smörkola med vanilj

Det här är det enda julgodis som ALLTID måste göras, inga undantag! En perfekt smörkola med ton av vanilj. Kokar man den med omsorg blir den perfekt mjuk och len, och bara smälter i munnen!
Portioner 50 bitar
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Mät upp alla ingredienser i en stor tjockbottnad kastrull, minst 2,5 liter (så riskerar inte kolan att koka över så lätt).
  • Sätt kastrullen på medelvärme och vänta tills den börjar koka. Justera ev värmen så att smeten kokar hela tiden, men utan att öka i volym så att den kokar över. Alla spisar är ju olika, men på vår är 9 max på skalan och jag kokar kolan på 6:ans läge.
    kolasmet i kastrull
  • Medan smeten kokar tar du fram en liten form (ca 10×15 cm) och klär med bakplåtspapper. (Se tips nedan!)
  • Koka kolan utan att röra om i ca 20-30 minuter. När smeten börjar tjockna och anta en mer gyllene färg börjar den närma sig att bli färdig, och det är dags att kontrollera om den är klar.
  • Använd en termometer och kontrollera kolasmetens temperatur. Den ska vara 125 grader för att bli perfekt i konsistensen (i mitt tycke). Har du inte tillgång till en termometer gör du kulprovet: Häll upp lite kallt vatten i ett litet glas eller en liten skål. Ta en liten klick smet med en tesked från kastrullen och häll ner i det kalla vattnet. Ta upp smeten med fingrarna och prova att rulla den till en liten kula. Håller den formen är smeten klar!
  • Häll över smeten i formen med bakplåtspapper och låt sedan svalna/stelna i rumstemperatur.
    kolasmet i form
  • Skär kolan i små fyrkanter och slå in i bitar av bakplåtspapper. Förvara i burk med lock i rumstemperatur eller kyl (om ni kan hålla er ifrån att äta upp allt direkt).

Anteckning

För att få bakplåtspapper att stanna kvar i formen kan du krama ihop pappret till en liten boll och sedan släta ut igen. Vips har du ett följsamt papper som inte ”skuttar ur” formen!
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: godis, kola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close