Go Back

Het wok med kyckling och thaibasilika

En snabblagad rätt där hettan kompletteras i efterhand.
Portioner 4
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser

  • 500 g kycklingfärs
  • 1 st stor gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 75 g haricot verts
  • 1/2 kruka thaibasilika
  • 1 st röd chilifrukt addera fler ifall du önskar starkt
  • 1/2 msk grovmalen svartpeppar
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk tamarisoja
  • 1 tsk vitpeppar
  • 3 dl jasminris
  • 1 dl vatten

Prik Nam Pla (chili i fisksås)

  • 2 msk fisksås
  • 2 msk vatten
  • 1 st hackad röd chili
  • 1 st hackad grön chili

Instruktioner

  • Skölj och sätt riset att koka i lättsaltat vatten
  • Hacka lök, vitlök samt dela haricot verts i centimeterlånga bitar
  • Stek löken tillsammans med kycklingfärsen som du nu kryddar med svart- och vitpeppar
  • Addera fisksås, thaibasilika, vitlök, soja samt grovhackad chili och haricot verts. Häll på vattnet.
  • Medan woken och riset går klart kan du nu grovhacka chili för Prik Nam Pla.

Anteckning

Fisksås brukar vara lite av en vattendelare. Vissa gillar det och andra inte. Ett tips vi lärde oss under en matlagningskurs i Thailand är att addera fisksåsen i kokande vätska. Du får då bort det "fiskiga" i smaken och endast den goda sältan blir kvar.
Måltid: Lunch & middag
Kök: Thai
Keyword: chili, kyckling, ris, thaibasilika