Dagar där matlagningen måste gå lite extra fort så är den här heta woken med kyckling och thaibasilika en av våra go-to’s. När barnen ska välja något asiatiskt så är det helt klart en av deras absoluta favoriträtter. En fördel, förutom att det går snabbt att laga är att hettan lätt anpassas genom att chilin adderas på tallriken.
En bra trade-off mellan vuxet och barnvänligt med andra ord. Har du inte varit proaktiv och köpt kycklingfärs innan så kan du antingen använda en kvarn eller i värsta fall en matberedare. Funkar i nödfall för att köra kycklingen i småpartiklar. Visst kan du skära den i bitar också, men blir inte riktigt samma sak.
Het wok med kyckling och thaibasilika
En snabblagad rätt där hettan kompletteras i efterhand.
Ingredienser
- 500 g kycklingfärs
- 1 st stor gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 75 g haricot verts
- 1/2 kruka thaibasilika
- 1 st röd chilifrukt addera fler ifall du önskar starkt
- 1/2 msk grovmalen svartpeppar
- 2 msk fisksås
- 2 msk tamarisoja
- 1 tsk vitpeppar
- 3 dl jasminris
- 1 dl vatten
Prik Nam Pla (chili i fisksås)
- 2 msk fisksås
- 2 msk vatten
- 1 st hackad röd chili
- 1 st hackad grön chili
Instruktioner
- Skölj och sätt riset att koka i lättsaltat vatten
- Hacka lök, vitlök samt dela haricot verts i centimeterlånga bitar
- Stek löken tillsammans med kycklingfärsen som du nu kryddar med svart- och vitpeppar
- Addera fisksås, thaibasilika, vitlök, soja samt grovhackad chili och haricot verts. Häll på vattnet.
- Medan woken och riset går klart kan du nu grovhacka chili för Prik Nam Pla.
Anteckning
Fisksås brukar vara lite av en vattendelare. Vissa gillar det och andra inte. Ett tips vi lärde oss under en matlagningskurs i Thailand är att addera fisksåsen i kokande vätska. Du får då bort det ”fiskiga” i smaken och endast den goda sältan blir kvar.