Fiskgryta på torskrygg, kammusslor och saffran – serveras med aioli
En lyxig och värmande fiskgryta med torsk, kammusslor, blåmusslor och räkor – i en djup smakrik buljong med saffran, vitt vin och tomat. Serveras med mandolinerad fänkål och hemgjord aioli.
Servings 4pers
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagningstid 30 minuterminuter
Total tid 1 timmet
Equipment
1 stor gryta
1 Stekpanna
1 mandolin till fänkål
Instruktioner
Tillagning
Förbered grönsakerna: Skiva moroten. Hacka gul lök, halva fänkålen, vitlök och chili. Dela paprikan i bitar. Tvätta och dela potatisen om de är stora.
Fräs grönsaksbasen: Hetta upp 3–4 msk olivolja i en stor gryta. Fräs fänkål, lök, chili och morot tills de mjuknar.
Tillsätt kryddor och tomatpuré: Blanda i fänkålsfrö, spiskummin, vitlök och tomatpuré. Låt fräsa ihop någon minut så att smakerna utvecklas.
Deglacera med vin: Häll i det vita vinet och låt det koka upp. Låt alkoholen ånga bort.
Bygg buljongen: Tillsätt kycklingfond, körsbärstomater, passerade tomater, saffran, timjan och lagerblad. Låt sjuda i ca 30 minuter.
Lägg i potatisen: Låt sjuda tills potatisen nästan är genomkokt (ca 10–12 minuter beroende på storlek).
Tillsätt paprika och dill: När potatisen börjar bli klar, tillsätt paprika och grovhackad dill. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor.
Förbered fisken: Skär torskryggen i portionsbitar. Salta lätt och låt vila.
Lägg i fisken och musslorna: Ta bort grytan från värmen. Lägg försiktigt i torskbitarna och blåmusslorna. Sätt på lock och låt stå i ca 7–8 minuter.
Stek kammusslor: Torka av musslorna och ta bort muskeln om den finns kvar. Krydda med salt, vitpeppar och cayennepeppar. Stek i smör på hög värme, ca 1 minut per sida.
Toppa och servera: Ta ut lagerblad och timjankvistar. Fördela grytan i skålar. Toppa med stekt kammussla, räkor, fänkålsdill, mandolinerad fänkål och servera med aioli.
Anteckning
Grytan kan förberedas till och med steg 7 och värmas upp innan resterande steg genomförs – perfekt för stressfri helgmiddag!