En silkeslen soppa med djup smak av purjolök, sardeller och en frisk hetta från en karamelliserad paprika- och chilisås. Serveras med pocherat ägg, friterad potatis och ärtskott.
Servings 4pers
Förberedelser 20 minuterminuter
Tillagningstid 40 minuterminuter
Total tid 1 timmet
Equipment
1 Stavmixer
1 Kastrull
1 Stekpanna
1 Fritös eller liten kastrull
Ingredienser
Till soppan
2stpurjolökdet vita och ljusgröna
2stpotatistill soppan
50gsmör
4-5sardellfiléer
2stvitlöksklyftor
1lhönsbuljong
2dlgrädde
2stlagerblad
1stpurjolöksbladtill bouquet garni
3kvistarfärsk timjan
-salt och vitpepparefter smak
Till paprika- och chilisåsen
1ströd paprika
2ströd chili
2msksocker
1mskvitlökspulver
2mskvitvinsvinäger
1msksmör
-vattenså att det täcker
-olivoljatill stekning
Till topping
2stpotatistärnad och friterad
-oljatill fritering
4stäggpocherade
-ärtskott
-olivoljatill servering
Instruktioner
Förberedelse
Tärna två potatisar till soppan, och två i små kuber till fritering. Skiva purjolök, hacka paprika, chili och vitlök. Knyt en bouquet garni med purjolöksblad, timjan och lagerblad.
Soppa
Fräs purjolök och potatis i smör tills de mjuknar. Lägg i bouquet garni, sardeller och vitlök. Häll på buljong och sjud i 15–20 min.
Ta upp bouquet garni. Mixa soppan slät med stavmixer. Späd med vatten vid behov. Rör ner grädde och smaka av med salt och vitpeppar.
Paprika- och chilisås
Stek paprika och chili i olivolja. Tillsätt socker och karamellisera. Rör ner vitlökspulver, vinäger och vatten så att det täcker. Koka tills det mesta kokat bort. Rör i smör och mixa slätt.
Friterad potatis och ägg
Fritera potatistärningarna i olja tills gyllene. Pocher ägg i vinäger- och vattenbad i 3–4 min. Krydda med salt och vitpeppar.
Servering
Häll upp soppan i skålar. Toppa med pocherat ägg, friterad potatis, ärtskott och ringla paprika- och chilisås samt lite olivolja över.
Anteckning
Servera direkt för bästa textur och smak. Soppan serveras i sitt original kall, men jag föredrar nog denna varm. Såsen håller några dagar i kylen och passar även till grillat eller ugnsrostade grönsaker.