Go Back
+ servings
No ratings yet

Lyxig potatis och purjolökssoppa

En silkeslen soppa med djup smak av purjolök, sardeller och en frisk hetta från en karamelliserad paprika- och chilisås. Serveras med pocherat ägg, friterad potatis och ärtskott.
Servings 4 pers
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme

Equipment

  • 1 Stavmixer
  • 1 Kastrull
  • 1 Stekpanna
  • 1 Fritös eller liten kastrull

Ingredienser

Till soppan

  • 2 st purjolök det vita och ljusgröna
  • 2 st potatis till soppan
  • 50 g smör
  • 4 -5 sardellfiléer
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 l hönsbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 st lagerblad
  • 1 st purjolöksblad till bouquet garni
  • 3 kvistar färsk timjan
  • - salt och vitpeppar efter smak

Till paprika- och chilisåsen

  • 1 st röd paprika
  • 2 st röd chili
  • 2 msk socker
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • - vatten så att det täcker
  • - olivolja till stekning

Till topping

  • 2 st potatis tärnad och friterad
  • - olja till fritering
  • 4 st ägg pocherade
  • - ärtskott
  • - olivolja till servering

Instruktioner

Förberedelse

  • Tärna två potatisar till soppan, och två i små kuber till fritering. Skiva purjolök, hacka paprika, chili och vitlök. Knyt en bouquet garni med purjolöksblad, timjan och lagerblad.

Soppa

  • Fräs purjolök och potatis i smör tills de mjuknar. Lägg i bouquet garni, sardeller och vitlök. Häll på buljong och sjud i 15–20 min.
  • Ta upp bouquet garni. Mixa soppan slät med stavmixer. Späd med vatten vid behov. Rör ner grädde och smaka av med salt och vitpeppar.

Paprika- och chilisås

  • Stek paprika och chili i olivolja. Tillsätt socker och karamellisera. Rör ner vitlökspulver, vinäger och vatten så att det täcker. Koka tills det mesta kokat bort. Rör i smör och mixa slätt.

Friterad potatis och ägg

  • Fritera potatistärningarna i olja tills gyllene. Pocher ägg i vinäger- och vattenbad i 3–4 min. Krydda med salt och vitpeppar.

Servering

  • Häll upp soppan i skålar. Toppa med pocherat ägg, friterad potatis, ärtskott och ringla paprika- och chilisås samt lite olivolja över.

Anteckning

Servera direkt för bästa textur och smak. Soppan serveras i sitt original kall, men jag föredrar nog denna varm. Såsen håller några dagar i kylen och passar även till grillat eller ugnsrostade grönsaker.
Måltid: Lunch & middag
Kök: Franskt
Keyword: ägg, ärtskott, chili, paprika, potatis, purjolök, soppa