Go Back
+ servings
No ratings yet

Midsommartallrik med matjessill och brynt smör

En klassisk midsommartallrik med hel matjessill, färskpotatis, brynt smör och syrad grädde. En smakrik och vacker rätt att inleda sommarmåltiden med!
Servings 4 pers
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 30 minuter

Equipment

  • 1 Kastrull För att koka potatis
  • 1 Liten stekpanna För att bryna smör
  • 1 Visp För att vispa upp syrad grädde

Ingredienser

Till servering

  • 4 filéer matjessill hela, gärna miljömärkta
  • 500 g färskpotatis välborstade
  • 100 g smör att bryna
  • 1 st rödlök finhackad
  • 0.5 dl gräslök finhackad
  • 1 kruka dill några kvistar till kokning, resten till garnering
  • 2 st gulbeta kokta, skalade och klyftade
  • 1 dl syrad grädde lättvispad

Instruktioner

Tillagning

  • Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt några kvistar dill och därefter den välborstade potatisen. Koka tills den är klar, ca 15–20 minuter.
  • Bryn smöret i en liten panna tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Dra av från värmen.
  • Förbered tillbehören: hacka rödlök och gräslök, klyfta gulbetorna.
  • Vispa upp den syrade grädden lätt med elvisp eller ballongvisp tills den får en krämig konsistens.
  • Lägg upp de hela matjessillfiléerna på tallrikar tillsammans med potatisen. Toppa med en klick syrad grädde och ringla över det brynta smöret.
  • Strö över rödlök, gräslök och garnera med dill och gulbeta. Servera genast – gärna med en kall öl eller ett litet glas akvavit.

Anteckning

Vill du göra rätten laktosfri? Använd laktosfritt smör och en växtbaserad syrad grädde. För en vegansk variant: byt ut matjessillen mot auberginesill och använd växtbaserat margarin och gräddalternativ.
Måltid: Smårätter
Kök: Svenskt
Keyword: brynt smör, creme fraiche, dill, gräslök, gulbeta, mandelpotatis, matjessill, rödlök, sill, smetana, syrad grädde