En klassisk midsommartallrik med hel matjessill, färskpotatis, brynt smör och syrad grädde. En smakrik och vacker rätt att inleda sommarmåltiden med!
Servings 4pers
Förberedelser 20 minuterminuter
Tillagningstid 10 minuterminuter
Total tid 30 minuterminuter
Equipment
1 Kastrull För att koka potatis
1 Liten stekpanna För att bryna smör
1 Visp För att vispa upp syrad grädde
Ingredienser
Till servering
4filéermatjessillhela, gärna miljömärkta
500gfärskpotatisvälborstade
100gsmöratt bryna
1strödlökfinhackad
0.5dlgräslökfinhackad
1krukadillnågra kvistar till kokning, resten till garnering
2stgulbetakokta, skalade och klyftade
1dlsyrad gräddelättvispad
Instruktioner
Tillagning
Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt några kvistar dill och därefter den välborstade potatisen. Koka tills den är klar, ca 15–20 minuter.
Bryn smöret i en liten panna tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Dra av från värmen.
Förbered tillbehören: hacka rödlök och gräslök, klyfta gulbetorna.
Vispa upp den syrade grädden lätt med elvisp eller ballongvisp tills den får en krämig konsistens.
Lägg upp de hela matjessillfiléerna på tallrikar tillsammans med potatisen. Toppa med en klick syrad grädde och ringla över det brynta smöret.
Strö över rödlök, gräslök och garnera med dill och gulbeta. Servera genast – gärna med en kall öl eller ett litet glas akvavit.
Anteckning
Vill du göra rätten laktosfri? Använd laktosfritt smör och en växtbaserad syrad grädde. För en vegansk variant: byt ut matjessillen mot auberginesill och använd växtbaserat margarin och gräddalternativ.