Go Back

Ceasarsallad med kyckling och parmesan

Matig sallad för både vardag och helg
Portioner 4 pers
Tillagningstid 1 t

Ingredienser

  • 3 st ekologiska kycklingfiléer
  • 1-2 st huvud romansallad
  • 1 dl parmesan hyvlad
  • 1 förp ekologisk bacon
  • 1/2 st rödlök tunt skivad
  • 16 st körsbärstomater delade
  • 2 st brödskivor levain eller annat vitt bröd
  • 3 msk smör till stekning

Kryddblandning

  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm vitpeppar finmalen
  • 1 tsk lökpulver
  • 1/2 tsk salt

Ceasardressing

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl parmesanost finriven
  • 4-5 st ansjovisfiléer (ca 40 gram)
  • 1 msk ansjovisvatten
  • 1/2 tsk svartpeppar grovmalen
  • 3 st vitlöksklyftor finrivna
  • 3-5 msk vatten eller tills du är nöjd med konsistensen

Instruktioner

  • Börja med att sätta på ugnen på 180 grader i grilläget.
  • Rensa kycklingen, krydda de hela filéerna med kryddblandningen och skölj salladen noga i riktigt kallt vatten. Har du en salladsslunga, använd den. Gör stor skillnad.
  • Blanda alla ingredienser för ceasardressing i en stor bunke (ska rymma att blanda salladen i senare). Mixa allt till en slät dressing med hjälp av stavmixer. Har du inte en så ser du till att mosa/finfördela ansjovisfiléerna riktigt ordentligt med kniv och gaffel.
  • Stek kycklingen i het grillpanna tills de har en fin yta på båda sidorna. Placera i ugnssäker form. Ta ytterligare en ugnssäker form för att fördela ut baconen i. Ställ båda formarna i ugnen.
  • Stek brödskivorna vackert gyllenbruna i smör. Skär upp dem i små tärningar och låt vila på papper.
  • Ta ut kycklingen när den når en innertemperatur om 70 grader. Låt vila och eftergå i några minuter. Ta ut baconen när de börjar bli krispiga.
  • Riv romansalladen i mellanstora ark och lägg dem i bunken tillsammans med dressingen. Skiva rödlöken tunt och lägg i tomaterna. Blanda runt så att all dressing fördelas ordentligt.
  • Lägg en bädd av salladen i botten av tallrikarna. Skiva upp kycklingen och lägg ovanpå. Dela baconen i mindre delar och strö över tillsammans med krutonger. Hyvla parmesan över allt och toppa med lite salt och nymalen svartpeppar. Bara att servera!

Anteckning

Denna rätt brukar fungera fint för laktosintoleranta eftersom parmesan - som all lagrad hårdost - innehåller så små mängder laktos. Du kan också ersätta smöret med rapsolja eller använda ghee istället.
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: ceasarsallad, kyckling, parmesan, sallad