Caesarsallad extra allt!

159

Kungen av sallader är en ständigt återkommande sommarmiddag hos oss. Caesarsallad med saftig kyckling, krispiga krutonger och bacon, mycket parmesan och såklart – krämig dressing med massor av umami!

Barnen gillar tyvärr inte konceptet ”sallad” överlag – dvs grönsaker blandade med dressing. Just därför är det lite extra roligt att Ellen önskade att få just denna Caesarsallad som sin födelsedagsmiddag. Det om något bekräftar väl att den här rätten är något alldeles extra i matväg?!

Hemligheten bakom en riktigt bra Caesarsallad är ordentligt med smakrik dressing och varsamt smörstekta krutonger. Samt en riktigt bra parmesan – eller parmigiano reggiano eller grana padano som det egentligen heter.

Välj alltid en riktigt lagrad parmigiano reggiano eller grana padano – gärna minst 18 månader. Det är utan tvekan alltid värt ett lite högre kilopris. Smakmässigt och konsistensmässigt går det inte att jämföra med yngre ostar!

Vad innehåller en klassisk Caesarsallad?

En klassisk caesarsallad är väldigt enkel med i princip bara romansallad och krutonger samt den typiska caesardressingen som du kan läsa mer om här. Men de flesta av oss förknippar den nog med även kyckling och bacon, och vill man också få en matigare rätt så tycker jag nog att det behövs mer än bara salladsblad och bröd 🙂 Vi brukar också lägga till halverade körsbärstomater och fint skivad rödlök som lyfter rätten ännu ett snäpp.

När vädret tillåter kan du med fördel tillaga kycklingen på grillen, men det är absolut en rätt som går lika bra att göra året om – då steker/ugnssteker du bara kycklingen istället.

Det går inte att förklara storheten med denna rätt – men lova att du testar att göra den! Det är inte svårt, och det är väl värt det lilla extra jobbet att mixa dressing mot att köpa färdig – köpevarianterna kvalar inte ens in i korplaget här. Om du brukar göra egen Caesardressing – hur gör du din? Har du andra eller fler ingredienser i själva salladen än vi?

Ceasarsallad med kyckling och parmesan

Matig sallad för både vardag och helg
Portioner 4 pers
Tillagningstid 1 timme

Ingredienser

  • 3 st ekologiska kycklingfiléer
  • 1-2 st huvud romansallad
  • 1 dl parmesan hyvlad
  • 1 förp ekologisk bacon
  • 1/2 st rödlök tunt skivad
  • 16 st körsbärstomater delade
  • 2 st brödskivor levain eller annat vitt bröd
  • 3 msk smör till stekning

Kryddblandning

  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm vitpeppar finmalen
  • 1 tsk lökpulver
  • 1/2 tsk salt

Ceasardressing

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl parmesanost finriven
  • 4-5 st ansjovisfiléer (ca 40 gram)
  • 1 msk ansjovisvatten
  • 1/2 tsk svartpeppar grovmalen
  • 3 st vitlöksklyftor finrivna
  • 3-5 msk vatten eller tills du är nöjd med konsistensen

Instruktioner

  • Börja med att sätta på ugnen på 180 grader i grilläget.
  • Rensa kycklingen, krydda de hela filéerna med kryddblandningen och skölj salladen noga i riktigt kallt vatten. Har du en salladsslunga, använd den. Gör stor skillnad.
  • Blanda alla ingredienser för ceasardressing i en stor bunke (ska rymma att blanda salladen i senare). Mixa allt till en slät dressing med hjälp av stavmixer. Har du inte en så ser du till att mosa/finfördela ansjovisfiléerna riktigt ordentligt med kniv och gaffel.
  • Stek kycklingen i het grillpanna tills de har en fin yta på båda sidorna. Placera i ugnssäker form. Ta ytterligare en ugnssäker form för att fördela ut baconen i. Ställ båda formarna i ugnen.
  • Stek brödskivorna vackert gyllenbruna i smör. Skär upp dem i små tärningar och låt vila på papper.
  • Ta ut kycklingen när den når en innertemperatur om 70 grader. Låt vila och eftergå i några minuter. Ta ut baconen när de börjar bli krispiga.
  • Riv romansalladen i mellanstora ark och lägg dem i bunken tillsammans med dressingen. Skiva rödlöken tunt och lägg i tomaterna. Blanda runt så att all dressing fördelas ordentligt.
  • Lägg en bädd av salladen i botten av tallrikarna. Skiva upp kycklingen och lägg ovanpå. Dela baconen i mindre delar och strö över tillsammans med krutonger. Hyvla parmesan över allt och toppa med lite salt och nymalen svartpeppar. Bara att servera!

Anteckning

Denna rätt brukar fungera fint för laktosintoleranta eftersom parmesan – som all lagrad hårdost – innehåller så små mängder laktos. Du kan också ersätta smöret med rapsolja eller använda ghee istället.
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: ceasarsallad, kyckling, parmesan, sallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close