Go Back

Saftiga saffransbullar i långpanna

Supersaftiga källjästa saffransbullar som kräver minimal insats och blir supersaftiga och fluffiga. Du jäser degen över natten i kylskåp och gräddar sedan på morgonen efter. Bästa saffransbullarna när man vill spara tid och besvär men maxa smakupplevelsen!
Portioner 12 bullar
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Jästid 8 t 45 minuter
Total tid 9 t 35 minuter

Ingredienser

Förberedelse

  • 1/2 g saffran 1 kuvert
  • 1-2 tsk rom eller konjak alternativt vatten eller mjölk
  • 1/2 dl ekologiska russin
  • 1/2 dl vatten

Saffransdeg

  • 20 g färsk jäst
  • 3 dl kall mjölk, 3%
  • 1/2 tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 8-9 dl vetemjöl special

Efter gräddning

  • 2 msk smält smör
  • 1/2-1 dl strösocker

Instruktioner

Förberedelse på morgonen innan gräddning

  • Blanda saffran med en liten skvätt rom eller konjak i en liten skål. Det går också att lösa saffranet i vatten eller mjölk om du inte vill använda alkohol.
  • I en annan liten skål lägger du russin i blöt i vatten. Det gör att russinen blir saftiga i det färdiga brödet utan att suga upp fukten ur bulldegen.

Gör degen på kvällen dagen innan gräddning

  • Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med mjölken.
  • Tillsätt din saffransvätska, salt, socker och ägget och blanda väl.
  • Nu ska mjölet blandas ner. Börja med ca 6-7 dl och kör med fördel degen med degkrok i hushållsassistent. Tillsätt de sista decilitrarna mjöl lite i taget.
  • Lägg i det rumsvarma smöret i små klickar och knåda/kör sedan degen ett par minuter till. Degen SKA vara riktigt kladdig, tillsätt absolut inte mer än 9 dl vetemjöl totalt.
  • Sätt plastfolie över degbunken och ställ in i kyl att kalljäsa över natten.

Grädda saffransbullarna

  • På morgonen tar du fram bunken ur kylen och skrapar ut degen på lätt mjölat bakbord.
  • Ta fram bakplåtspapper och en liten ugnsform, ca 18x24 cm.
  • Forma degen med mjölade händer till en avlång rektangel, ca 15x40 cm. Häll av vätskan från dina blötlagda russin och strö ut dem över ena halvan av degen och vik sedan degen dubbel så du får en rektangel på ca 15x20 cm.
  • Flytta över degen på bakplåtspapper och jämna till den så att den är ungefär 2 cm tjock. Skär degen i rutor med en degskrapa och lyft över hela papperet med degen till din ugnsform.
  • Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa ca 40-60 minuter medan ugnen värms upp.
  • Grädda saffransbrödet i ca 25-30 minuter. Kontrollera brödet efter ca 20 minuter och lägg eventuellt på folie så att det inte får för mycket färg. Alla ugnar är olika, så använd provsticka för att se när ditt bröd är färdiggräddat. För vissa ugnar tar det bara dryga 20 minuter, för andra kanske mer än 30...
  • Låt brödet svalna av lite. Smält sedan smör och pensla bullarna en och en och doppa i strösocker.

Anteckning

Pensla och doppa bara så många bullar du ska äta direkt. De du ska äta senare (frys med fördel in!) penslar du först när de ska ätas. Då värmer du upp dem igen och penslar/doppar i socker inför servering.
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: bullar, saffran