Go Back

Hemgjorda naan-bröd

Ett enkelt naan som du kan steka i stekpanna eller grädda i ugn. Att ha färskbakade hemgjorda naan kommer lyfta din indiska middag till nästa nivå och kan inte jämföras med plastade färdiga bröd i butiken. ;)
Portioner 8 port
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
1 timme
Total tid 1 timme 40 minuter

Ingredienser

  • 25 g jäst färsk
  • 3 dl vatten fingervarmt
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 1 st ägg rumstempererat
  • 8-10 dl vetemjöl

Instruktioner

Sätt degen

  • Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med det ljumma vattnet.
  • Blanda ner salt, socker, olja och ägget.
  • Tillsätt den mindre mängden mjöl (ca 8 dl) och kör degen ett par minuter i maskin med degkrok, alternativt för hand.
  • Addera mer mjöl om degen känns alldeles för lös (det är olika beroende på mjölsort). Degen ska bara nästan släppa kanterna men fortfarande vara lite "för kladdig". Ha hellre i lite för lite mjöl än för mycket.
  • Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca en timme till dubbel storlek.

Baka ut och grädda dina naan

  • Om du vill grädda bröden i ugn, sätt på ugnen på 275 grader med grill- eller pizzaläge, beroende på vad du har för funktioner på din ugn. Det viktiga är ugnen ställs in på hög värme uppifrån för att få bra yta på bröden.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i åtta delar.
  • Forma en rund bulle av varje bit med mjölade händer.
  • Platta ut degbitarna med händerna till rundlar med ca 3 mm tjocklek.
  • Stek bröden i torr stekpanna på hög värme 3-4 minuter per sida, eller lägg dem på plåtar och grädda i ca 5-6 minuter, högst upp i ugnen. Passa bröden noga - de ska få lite lätt "bränd" yta fläckvis. Steker du i stekpanna så vänder du brödet när det fått fin yta och steker någon minut även på andra sidan. Gräddar du i ugnen behöver de inte vändas, ta bara ut dem när de fått fin färg.
  • Pensla gärna bröden med lite smält smör eller ghee (klarifierat smör).

Anteckning

Du kan använda ett halvt paket torrjäst istället för färsk jäst.
Vattnet behöver inte vara varmare även om du använder torrjäst (vanlig missuppfattning), men jästiden kan bli något längre. Men ha hellre för svalt vatten än för varmt, uppåt femtio grader så riskerar jästen att dö.
Författare: Marie
Måltid: Bakning, Tillbehör
Keyword: naan