Hembakat naan

837

Vad är indiskt utan naan? I vår familj går det i alla fall inte att säga att vi ska äta indiskt om det inte blir hembakat naan till. Det accepterar inte barnen! 🙂

Att göra sitt eget naan är faktiskt inte svårt. Jag ska ärligt säga att det inte blir riktigt detsamma som när det bakas i tandoor… Men de är långt mycket godare, och smakar mer autentiskt än de halvfabrikat du kan köpa i matbutiken. Bröden blir fluffiga och porösa, perfekta att suga upp all den goda såsen med.

Degen gör du som de flesta jäsdegar enklast med en köksassistent med degkrok. Det går förstås också lika bra att knåda degen för hand. Det viktiga är att inte arbeta in för mycket mjöl, det ska bara vara precis så att degen släpper från bunkens kanter. När degen sedan jäst ca en timme är den redo att formas till rundlar och gräddas direkt, du behöver alltså inte jäsa bröden igen efter att du format dem. Antingen steker du dem i torr panna på hög värme, eller så gräddar du av dem i ugnen.

Väljer du ugn för gräddningen så rekommenderar jag varmt att grädda på en baksten. Då får dina naan en riktig skjuts och puffar upp sig direkt när du stoppar in dem. Och för den mest autentiska smaken är det bästa knepet att pensla dina naan med ghee (klarifierat smör) direkt när de är varma.

Hoppas du gör dessa nästa gång ni ska äta indiskt, och kommentera gärna i så fall!

Hemgjorda naan-bröd

Ett enkelt naan som du kan steka i stekpanna eller grädda i ugn. Att ha färskbakade hemgjorda naan kommer lyfta din indiska middag till nästa nivå och kan inte jämföras med plastade färdiga bröd i butiken. 😉
Portioner 8 port
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
1 timme
Total tid 1 timme 40 minuter

Ingredienser

  • 25 g jäst färsk
  • 3 dl vatten fingervarmt
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 1 1/2 msk strösocker
  • 1 st ägg rumstempererat
  • 8-10 dl vetemjöl

Instruktioner

Sätt degen

  • Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med det ljumma vattnet.
  • Blanda ner salt, socker, olja och ägget.
  • Tillsätt den mindre mängden mjöl (ca 8 dl) och kör degen ett par minuter i maskin med degkrok, alternativt för hand.
  • Addera mer mjöl om degen känns alldeles för lös (det är olika beroende på mjölsort). Degen ska bara nästan släppa kanterna men fortfarande vara lite "för kladdig". Ha hellre i lite för lite mjöl än för mycket.
  • Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca en timme till dubbel storlek.

Baka ut och grädda dina naan

  • Om du vill grädda bröden i ugn, sätt på ugnen på 275 grader med grill- eller pizzaläge, beroende på vad du har för funktioner på din ugn. Det viktiga är ugnen ställs in på hög värme uppifrån för att få bra yta på bröden.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i åtta delar.
  • Forma en rund bulle av varje bit med mjölade händer.
  • Platta ut degbitarna med händerna till rundlar med ca 3 mm tjocklek.
  • Stek bröden i torr stekpanna på hög värme 3-4 minuter per sida, eller lägg dem på plåtar och grädda i ca 5-6 minuter, högst upp i ugnen. Passa bröden noga – de ska få lite lätt "bränd" yta fläckvis. Steker du i stekpanna så vänder du brödet när det fått fin yta och steker någon minut även på andra sidan. Gräddar du i ugnen behöver de inte vändas, ta bara ut dem när de fått fin färg.
  • Pensla gärna bröden med lite smält smör eller ghee (klarifierat smör).

Anteckning

Du kan använda ett halvt paket torrjäst istället för färsk jäst.
Vattnet behöver inte vara varmare även om du använder torrjäst (vanlig missuppfattning), men jästiden kan bli något längre. Men ha hellre för svalt vatten än för varmt, uppåt femtio grader så riskerar jästen att dö.
Författare: Marie
Måltid: Bakning, Tillbehör
Keyword: naan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close