En seg, saftig och mjuk äppelkaka med smuldegscrunch på toppen - som en kombination av kaka och smulpaj!
Servings 10bitar
Förberedelser 20 minuterminuter
Tillagningstid 40 minuterminuter
Total tid 1 timmet
Ingredienser
Kakbotten
2stägg
1dlrårörsockerkan ersättas med vanligt strösocker om du inte har rårörsocker
1/2dlströsocker
75gsmör
1/2dlgräddfil eller yoghurt (ca 10% fetthalt)
2 1/2dlvetemjöl
1tskvaniljsocker
1tskbakpulver
2krmsalt
Äppelfyllning
4stäpplen, inte för sötat ex Ingrid Marie, Gravenstein
1msksocker
2tskkanel
Smuldegstopping
1dlhavregryn
1/2dlvetemjöl
1/2dlsocker
50gsmör
flingsalt
Instruktioner
Förberedelser
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Pensla formen invändigt med smör och bröa den med ströbröd.
Äppelfyllning
Skala äpplena och dela dem på mitten. Skär sedan varje äppelhalva i klyftor. Ta en plastpåse och häll socker och kanel i påsen. Lägg i äppelklyftorna i påsen och stäng den, skaka sedan runt äppelklyftorna i påsen tills alla är täckta av kanel- och sockerblandningen.
Kakan
Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strö- och rårörsocker. Vispa ägg och socker ganska länge, tills det är fluffigt.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner gräddfil/yoghurt i smöret och häll sedan blandningen i äggsmeten. Blanda väl.
I en annan bunke blandar du de torra ingredienserna; mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
Häll eller sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten, och vänd runt med en slickepott tills smeten är klumpfri.
Häll smeten i den smorda bakformen och tryck ner äppelklyftorna.
Topping
Skär smöret i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med övriga ingredienser. Nyp ihop till en smuldeg och strö den sedan i klumpar över kakan.
Avsluta med att smula lite flingsalt över kakan.
Gräddning
Sätt in kakan i mitten av ugnen och grädda ca 35-40 minuter.
Anteckning
Valet av äpplen avgör till stor del kakans slutresultat! Välj med fördel närodlade ekologiska äpplen, och gärna en sort som inte är för söt - ett lite syrligare äpple ger en god kontrast i den söta kakan!Testa med fördel gärna att använda bär istället! Under sommaren blir det supergott att ersätta kaneläpplena med ca 150 gr färska hallon eller blåbär.