Få saker är så gott som en saftig äppelkaka med vaniljsås, oavsett årstid. Och det finns ju otaliga variationer på äppelkakor, så man behöver ju inte tröttna heller! Smulpajer, muffins, mjuka sockerkakor eller mördegspajer – eller en klassisk kolaknäckig tarte tatin! Det här receptet är en variant som kombinerar lite av det bästa: en saftig mjuk äppelkaka med crunch av smuldeg på toppen.
Egentligen borde jag väl ha lagt upp sommarvarianten av denna kaka, med tanke på att vi är i juli nu. Snart dignar ju skogen av blåbär och hallon. Då rekommenderar jag varmt att du helt enkelt gör blåbärskaka eller hallonkaka med crunch istället. Kaksmeten och tillvägagångssättet är precis desamma, du byter bara ut äpplen mot färska bär istället. Personligen föredrar jag hallon, det blir extra gott med deras syrlighet i den söta kakan!
Jag gör numera oftare just mjuka kakor istället för pajer. Inte för att jag egentligen föredrar det själv, men Lova hävdar bestämt att hon inte tycker om pajer – även om pajdegen alltid är uppskattad. 😉 Men en fördel med mjuk kaka istället för paj är att det är ett lättare fika att ta med sig ut i ryggsäcken eller på picknicken. Även om vaniljsås till är extra gott så är denna äppelkaka med crunch saftig och smaskig bara som den är också, och då krävs inga tallrikar och bestick. Bara skär upp kakan i bitar och ta med ut i skogen, på stranden eller vart ni nu ska!
Ett sista medskick är att inte missa flingsaltet på toppen. Det ger hela kakan ett extra lyft med lite salt som höjer smakerna och sötman!
Äppelkaka med smuldeg
Ingredienser
Kakbotten
- 2 st ägg
- 1 dl rårörsocker kan ersättas med vanligt strösocker om du inte har rårörsocker
- 1/2 dl strösocker
- 75 g smör
- 1/2 dl gräddfil eller yoghurt (ca 10% fetthalt)
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 krm salt
Äppelfyllning
- 4 st äpplen, inte för söta t ex Ingrid Marie, Gravenstein
- 1 msk socker
- 2 tsk kanel
Smuldegstopping
- 1 dl havregryn
- 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl socker
- 50 g smör
- flingsalt
Instruktioner
Förberedelser
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta fram en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Pensla formen invändigt med smör och bröa den med ströbröd.
Äppelfyllning
- Skala äpplena och dela dem på mitten. Skär sedan varje äppelhalva i klyftor. Ta en plastpåse och häll socker och kanel i påsen. Lägg i äppelklyftorna i påsen och stäng den, skaka sedan runt äppelklyftorna i påsen tills alla är täckta av kanel- och sockerblandningen.
Kakan
- Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strö- och rårörsocker. Vispa ägg och socker ganska länge, tills det är fluffigt.
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner gräddfil/yoghurt i smöret och häll sedan blandningen i äggsmeten. Blanda väl.
- I en annan bunke blandar du de torra ingredienserna; mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt.
- Häll eller sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten, och vänd runt med en slickepott tills smeten är klumpfri.
- Häll smeten i den smorda bakformen och tryck ner äppelklyftorna.
Topping
- Skär smöret i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med övriga ingredienser. Nyp ihop till en smuldeg och strö den sedan i klumpar över kakan.
- Avsluta med att smula lite flingsalt över kakan.
Gräddning
- Sätt in kakan i mitten av ugnen och grädda ca 35-40 minuter.