Ett superbra komplement till säsongens soppor och grytor! Med enkla medel (för det är verkligen lättbakat!) höjer du nivån på middagen två snäpp direkt. Enda nackdelen med brödet är att man gärna äter lite för mycket av det...
Servings 9bitar
Förberedelser 10 minuterminuter
Tillagningstid 1 timmet30 minuterminuter
Tid i ugnen 20 minuterminuter
Total tid 2 timmart
Ingredienser
50gsmör
25gjästfärsk
2 1/2dlmjölk
1msksocker
3/4tsksalt
6dlvetemjöl special
1äggtill pensling
3mskvalfria fröer, t ex vallmofrö och/eller sesamfrön
Instruktioner
Smula jästen ner i en degbunke och tillsätt sockret och saltet.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör runt tills temperaturen når 37 grader, dvs fingervarmt.
Häll den ljumna vätskan i degbunken och rör tills jästen löst sig helt.
Tillsätt 5 1/2 dl av mjölet och kör degen i ca 3 min. Tillsätt ev 1/2 dl mjöl till om degen inte släppt från bunkens kanter och kör degen någon minut till.
Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa i ca 45 minuter, eller tills degen har dubblat i storlek.
Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 20 cm i diameter.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord, dela degen i nio lika stora bitar.
Forma bollar av degbitarna med lätt kupade händer och lägg ner dem en efter en i den klädda formen. Låt sedan jäsa övertäckt med bakhandduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader så att den värms upp medan brödet jäser i formen.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och toppa med valfria fröer. Vi kör nästan alltid vallmofrö som är hela familjens favorit.
Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 17-20 minuter tills de fått fin färg.
Anteckning
Du kan göra brödet helt veganskt om du ersätter smör med mjölkfritt alternativ och använder växtbaserad mjölk, t ex mandel- eller havredryck.