Vill du imponera lite extra på middagsgästerna, eller bara göra barnen lyckliga så är mitt tips att baka det här brödet! Maken till lättbakat brytbröd får man nämligen leta efter. Det tar bara 10-15 minuter i rent arbete att bearbeta degen och forma bröden. Sedan kan du laga maten brödet ska serveras till under jästiden – eller göra något helt annat förstås. 🙂
Totalt tar det ca två timmar från start tills brödet är gräddat och klart.
Jag vågar till och med påstå att det är ett recept som barnen kan hantera själva. Ett kul sätt att låta dem stå för en av ”rätterna” själva som de verkligen kan vara stolta över. Det är nämligen svårt att misslyckas!
Trots att det är så lätt att baka känns brytbrödet både lyxigt och fint att ha som tillbehör på middagsbordet.
Att baka detta brytbröd är ett enkelt sätt att höja nivån på middagen, utan någon större ansträngning.
Brödet blir saftigt, fluffigt och vackert att titta på, mycket tack vare gräddningen i springform. Vill man kan man använda olika sorters fröer också så blir det bara ännu vackrare!
Ett lättbakat brytbröd är ett fint komplement till soppor och grytor, som ju är högaktuellt nu under höstsäsongen åtminstone här hemma. T ex som tillbehör till en mustig gulaschsoppa! Fick barnen välja skulle vi äta det också till frukost varje dag… fluffigt är liksom definitionen av gott i deras värld 🙂
Fluffigt och lättbakat brytbröd
Ingredienser
- 50 g smör
- 25 g jäst färsk
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 msk socker
- 3/4 tsk salt
- 6 dl vetemjöl special
- 1 ägg till pensling
- 3 msk valfria fröer, t ex vallmofrö och/eller sesamfrön
Instruktioner
- Smula jästen ner i en degbunke och tillsätt sockret och saltet.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör runt tills temperaturen når 37 grader, dvs fingervarmt.
- Häll den ljumna vätskan i degbunken och rör tills jästen löst sig helt.
- Tillsätt 5 1/2 dl av mjölet och kör degen i ca 3 min. Tillsätt ev 1/2 dl mjöl till om degen inte släppt från bunkens kanter och kör degen någon minut till.
- Lägg en bakhandduk över bunken och låt jäsa i ca 45 minuter, eller tills degen har dubblat i storlek.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 20 cm i diameter.
- Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord, dela degen i nio lika stora bitar.
- Forma bollar av degbitarna med lätt kupade händer och lägg ner dem en efter en i den klädda formen. Låt sedan jäsa övertäckt med bakhandduk i ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader så att den värms upp medan brödet jäser i formen.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och toppa med valfria fröer. Vi kör nästan alltid vallmofrö som är hela familjens favorit.
- Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 17-20 minuter tills de fått fin färg.
Utan tvekan det godaste brytbröd jag gjort!
Vet du hur det fungerar att göra glutenfritt?
Hej! Nej tyvärr, jag har faktiskt inte provat! Men om du gör det får du gärna kommentera och tipsa! 🙂
Har du testat att frysa brödet och hur blir det i så fall?
Hej! Nej det har jag faktiskt inte, det har aldrig blivit något över när vi äter 😀 Men jag tänker mig att det går alldeles utmärkt att frysa in som de flesta bröd. Så länge man inte stressar med att tina upp det så ska det nog bli lika bra!
Underbart fluffigt och supergott bröd.
Jag är rätt dålig på att baka, men detta var jätteenkelt.
Kul Sabina! Hoppas det gav dig en boost att våga baka mer!