Det perfekta tillbehöret till grillat och ett måste på buffébordet - en krämig och frisk tzatziki!
Servings 4port
Förberedelser 30 minuterminuter
Tillagningstid 10 minuterminuter
Total tid 40 minuterminuter
Ingredienser
500ggrekisk eller turkisk yoghurt10% fetthalt
1stgurka
2tsksalt
4stvitlöksklyftorrivna
2tsksvartpeppargrovmald
1krmvitpeppar
2tskhonung
1stcitronklyftasaften
2mskolivoljaextra virgin
Instruktioner
Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och strö över 1 tsk salt. Blanda runt och låt sedan gurkan rinna av i durkslaget ca 30 minuter.
Blanda yoghurt, finriven vitlök, svartpeppar och vitpeppar i en skål. Tillsätt honung, ca en tsk olivolja och pressa i en liten skvätt citron.
När gurkan runnit av ca 30 minuter, krama ur vätskan med händerna och blanda ner den i yoghurten (obs! ev såriga händer gör sig påminda!)
Smaka ev av med lite mer citron, salt och peppar.
Vid servering, lägg upp tzatzikin i en skål och ringla över ett par matskedar olivolja.
Anteckning
Som alltid rekommenderar jag att använda hela pepparkorn och mala färskt i en kvarn istället för att köpa färdigmald peppar. Det gör enorm smakskillnad!Gör med fördel tzatzikin dagen innan, den vinner verkligen på att stå till sig i kylen över natten då vitlöken blir mer balanserad! Om den ska användas direkt eller inom några timmar så brukar jag ha i en eller två extra vitlöksklyftor då smakerna inte riktigt hinner sätta sig. Smaka av bara så den inte blir för "stickig".Jag är kanske lite väl förtjust i vitlök så smaka av på vägen. Kanske är det här receptet mer åt vitlöksälskaren än det som vill åt det mildare hållet! Kom ihåg att det är lättare att lägga till och svårare att ta bort.