Tzatsiki gjord på grekisk yoghurt

113

Tzatsiki gjord på grekisk yoghurt är nog garanterat en av sommarens mest populära grilltillbehör hemma hos. Då den går hem hos både oss vuxna och barn så blir det att göra ordentligt mycket då det går åt snabbt. Som tillbehör går den till det mesta som nöt, fläsk, kyckling och vegetariskt. Nästan bara fantasin som sätter stopp. Varför inte prova den som eget tillbehör till en sallad så har den en matig rätt. Populärt här hemma är även att servera den tillsammans med ajvar relish som gifter sig bra!

Den godaste tzatsikin har fått dra i minst en dag och är gjord på fet yoghurt

Det bästa resultatet fås på tzatsiki gjord på grekisk yoghurt och där smakerna fått balanseras genom att vila till sig. Räkna med minst en dag i kylen, helst två. Det går givetvis att använda turkiskt yoghurt också och det som i princip skiljer sig är syrligheten. Jag skulle rekommendera att du gör den på en fetare yoghurt då fettet binder smak – och ger mättnad om du t ex har den som tillbehör till vegetariskt. Blir du mer mätt av tillbehören så kan du ju också passa på att minska köttmängden 🙂

Har du en yoghurt med lägre fetthalt så blir den rinnig och kommer inte att fungera som riktigt samma smakbärare, men det går. I det fallet rekommenderar jag att du låter den rinna av i minst 30 minuter genom ett kaffefilter innan du använder den.

Tzatsiki gjort på hemmagjord yoghurt

Att använda färdig yoghurt går hur bra som helst. Ibland är det bara kul att göra allt själv från grunden. Varför inte prova att göra din Tzatsiki på yoghurt du gjort själv? Fördelen är att du kan göra en stor mängd som du sedan också har till både frukost eller dessert för en billig peng. Både roligt och ekonomiskt. Prova i så fall vårt recept på Hemlagad yoghurt till frukost eller dessert

Tzatziki

Det perfekta tillbehöret till grillat och ett måste på buffébordet – en krämig och frisk tzatziki!
Portioner 4 port
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser

  • 500 g grekisk eller turkisk yoghurt 10% fetthalt
  • 1 st gurka
  • 2 tsk salt
  • 4 st vitlöksklyftor rivna
  • 2 tsk svartpeppar grovmald
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk honung
  • 1 st citronklyfta saften
  • 2 msk olivolja extra virgin

Instruktioner

  • Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och strö över 1 tsk salt. Blanda runt och låt sedan gurkan rinna av i durkslaget ca 30 minuter.
  • Blanda yoghurt, finriven vitlök, svartpeppar och vitpeppar i en skål. Tillsätt honung, ca en tsk olivolja och pressa i en liten skvätt citron.
  • När gurkan runnit av ca 30 minuter, krama ur vätskan med händerna och blanda ner den i yoghurten (obs! ev såriga händer gör sig påminda!)
  • Smaka ev av med lite mer citron, salt och peppar.
  • Vid servering, lägg upp tzatzikin i en skål och ringla över ett par matskedar olivolja.

Anteckning

Som alltid rekommenderar jag att använda hela pepparkorn och mala färskt i en kvarn istället för att köpa färdigmald peppar. Det gör enorm smakskillnad!
Gör med fördel tzatzikin dagen innan, den vinner verkligen på att stå till sig i kylen över natten då vitlöken blir mer balanserad! Om den ska användas direkt eller inom några timmar så brukar jag ha i en eller två extra vitlöksklyftor då smakerna inte riktigt hinner sätta sig. Smaka av bara så den inte blir för ”stickig”.
Jag är kanske lite väl förtjust i vitlök så smaka av på vägen. Kanske är det här receptet mer åt vitlöksälskaren än det som vill åt det mildare hållet! Kom ihåg att det är lättare att lägga till och svårare att ta bort.
Författare: Peder
Måltid: Tillbehör
Keyword: gurka, sås, vitlök, yoghurt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close