Bra barnmat

Som småbarnsmamma har jag generellt mindre tid (och ork) än jag någonsin haft tidigare i mitt drygt 30-åriga liv. Ändå är det nu jag lägger mer tid än någonsin på mat – research, planering och matlagning.

Jag är ingen ”matfanatiker” – jag har aldrig funderat särskilt mycket på mat mer än vad jag ska äta till middag. Jag har varken varit nyfiken på ny mat eller intresserad av olika koster och matkulturer. Inte förrän jag blev förälder har jag verkligen börjat fundera på vad det är jag stoppar i mig – eller framförallt: vad jag stoppar i mina barn.

Jag är inte edsvuren någon särskild diet som GI, LCHF, paleo eller annat. Men ju mer jag läst på om kostens olika beståndsdelar, livsmedelsindustrins påverkan på miljö och konsumtion och allt fusk med tillsatser och annat som uppdagats de senaste åren, så känns följande riktlinjer ganska självklara för mig:

 • Bra råvaror, i högsta möjliga mån ekologiskt och närproducerat
 • Mycket grönsaker och mindre processad mat
 • Mer fibrer och mindre snabba kolhydrater

Bra mat ger helt enkelt bättre förutsättningar som t ex mer energi, mindre sjukdomar (särskilt på lång sikt) och bättre miljö.

Att laga egen barnmat
Sund mat är en livsstil, och det börjar redan med de första smakportionerna. Jag har full förståelse för att man inte alltid orkar och hinner laga all mat själv, men jag tror på att åtminstone försöka så långt det är möjligt. För i takt med att barnmatsburkarna fyller frysen har i alla fall jag fått upp ögonen för nya råvaror, variationen blir oändlig när man törs börja experimentera med kryddor, olika grönsaker och proteinkällor. Jag vet också exakt vad det är som kommer ut i blöjan (okej, lite äckligt – men långt mindre äckligt än med färdig burkmat – jag lovar).
För att inte tala om att det blir så mycket billigare!

Med den här bloggen hoppas jag inspirera flera att laga egen bebis- och barnmat, att laga mer mat från grunden till hela familjen. Och på kuppen handla mer ekologiskt och mindre halvfabrikat. På sikt kan vi förhoppningsvis öka marknaden för ekologiskt och närproducerat och ställa hårdare krav på livsmedelsindustrin. För vår hälsa och våra barns framtids skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

 1. Jenny jeansen says:

  Hej! Tack för en bra blogg o bra inspiration. 🙂
  Min 8 månaders bebis ääääälskar spagetti. och köttfärssås. Vill ha tips på andra rätter, jag vill helst att han ska äta en fisk rätt om dagen. Känner att de har blivit lite mycket av favoriten men hittar inget bra recept.
  Vill du hjälpa mig? 🙂
  Har du möjlighet att svara, så gärna till min mejladress. 🙂
  / Jenny 🙂

  1. Hej Jenny,
   Du har en liten inspirationslista på din mail nu! 🙂 Prova annars också att söka på ”fisk” i sökfältet här på bloggen så ska det dyka upp några recept du kan testa! Lycka till 🙂

 2. Veronica says:

  Skulle jag oxå kunna få en inspirationslista tro =) Jag har precis hittat din blogg och ser fram emot att läsa och följa!
  /Veronica

  1. Hej Veronica! Jag försöker gärna hjälpa till om jag kan 🙂 Jag uppdaterar dock inte bloggen längre, min yngsta är snart 6, så barnmatstiden är mer eller mindre förbi 🙂 Men om du vill ha tips för en särskild ålder eller särskilt behov så meddela mig så försöker jag sammanställa lite 🙂

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close