Hemgjord pizza på kalljäst pizzadeg

20.9K

Ska man äta pizza så vill alla kunna göra sin egen, det är liksom halva grejen. Och det är egentligen inte svårt eller särskilt jobbigt, om man har förberett kalljäst pizzadeg och tomatsås!

Pizza på kalljäst pizzadeg är väldigt smidigt. Gör degen på morgonen och låt den vila och jäsa i kylen tills det är dags för middag!

Jag brukar göra en kalljäst pizzadeg både för att den är väldigt god och lättarbetad, och för att det är smidigt att ha degen klar i förväg. Pizzadegen kan du köra igång på tio minuter på morgon/förmiddag, sedan låter du den stå någon timme, rullar bollar av den och låter den bara vila i kylen tills det närmar sig middagstid.

Tomatsåsen kan du med fördel göra dagarna innan så är det ännu färre moment att tänka på på pizza-dagen! Se receptet nedan.

Gör din egen ostblandning till pizzan

Vi brukar också se till att köpa gouda och hushållsost på storbit när det är bra pris, och så river vi ner i en blandning med 50/50 av vardera sort och fryser in. Perfekt pizzaost! Kom ihåg det viktigaste – alltid osten under dina toppings! 🙂

För bästa resultat rekommenderar vi en baksten att grädda pizzorna på, det ger en bra skjuts till pizzadegen som blir bra gräddad rakt igenom. Ingen saggig och trist pizzabotten! Flera vänner till oss har gott all-in och den här pizzaugnen från Ooni (sponsrad länk) som ska fungera riktigt bra – förutom att den är jäkligt snygg. Finns variant både som man laddar med träpellets eller kopplar direkt på gasoltuben.

Vi själva kör på en traditonell baksten. Har du ingen baksten så är det en sådan här vi använder (sponsrad länk). Bakstenen används även flitigt utöver pizzabaket till att få till den där extra nivån på det bakade brödet till frukosten, t ex kan du prova det här receptet på nattjästa dinkelfrallor.

Största fördelen med hemgjord pizza är som sagt att alla (oavsett ålder) kan vara med på ett hörn, välja sina egna toppings och göra färdigt sin egna pizza. Minstingen i familjen kör alltid vegetariskt med en klassisk Margherita med extra mozzarella på medan storasyster oftast kör en “trippel special” med en tredjedel Margherita, en tredjedel Vesuvio (skinka) och en tredjedel stark salami. Vi vuxna kör oftast lite mer kryddigt med stark salami och färska örter eller med tonfisk, lök och curry. Eller vad vi nu känner för just den dagen.

Vad du väljer för toppings är helt upp till dig, bara var kreativ och hitta nya kombinationer. Här är några exempel på våra favoriter:

Salami / Jalapeno

  • Ost
  • Tunt skivad stark salami (ventricina piccante en favorit)
  • Tunt skivad jalapeno
  • Röd lök
  • Ringla vitlöksolja efter gräddningen (finhacka vitlök i olivolja)
  • Toppa med ruccola och gräddfil efter gräddningen

Calzone special

Placera alla toppings på ena sidan degen, vik över och banka kanterna. Vänd upp och “skaka” degen så “sömmen” hamnar överst. Pensla med olja efter gräddningen.

  • Ost och mozzrella
  • Riven skinka
  • Röd lök
  • Vitlöksolja
  • Häll tomatsåsen över alla toppings precis innan du viker över degen

Tonfiskpizza

  • Ost
  • Riven skinka
  • Tonfisk (som legat i vatten, ej olja)
  • Röd lök
  • Curry
5 från 1 röst

Lättgjord kalljäst pizzadeg

Det här är ett foolproof recept på hemgjord pizzadeg som ger en lättarbetad pizzadeg med mycket smak tack vare källjäsningen. Receptet räcker till pizza för ca fem personer.
Portioner 5 port
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 t 30 minuter
5 t
Total tid 6 t 45 minuter

Ingredienser

  • 3 1/2 dl vatten kallt
  • 50 g färsk jäst
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 msk salt
  • 10 dl vetemjöl special ekologiskt

Instruktioner

Första jäsningen

  • Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med vattnet.
  • Tillsätt olivolja och salt och rör igen.
  • Mät upp mjölet i ett litermått och häll det i bunken. (Använder du decilitermått packas mjölet hårdare och du kan råka få lite för mycket mjöl så att degen blir för mjölstinn).
  • Kör degen med degkrok i hushållsassistent ca fem minuter (eller ca 10 minuter för hand).
  • Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa 1 1/2 timme i rumstemperatur.

Andra jäsningen

  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra-sex lika stora delar beroende på hur många pizzor du vill göra.
    pizzadeg i delar
  • Forma runda bollar av varje del. Börja med att vika in degen från kanterna in mot mitten från alla håll. Vänd sedan bollen upp och ned och rulla den med halvkupade händer till en jämn och slät boll.
  • Pensla ett ugnsbleck eller en form så att degen inte fastnar. Lägg bollarna i blecket, pudra över lite mjöl och täck med plastfolie.
    pizzadeg på jäsning
  • Låt degen jäsa långsamt i kyl ca fem timmar till det är dags att baka ut pizzorna.

Baka ut pizzor

  • Sätt in en baksten mitt i ugnen och sätt ugnen på 275 grader. Har du inte en baksten så kan du vända en vanlig bakplåt upp och ned.
  • Ta fram degen från kylen som nu ska ha jäst till minst dubbel storlek.
  • Mjöla bakbordet. Lägg en av degbollarna på bakbordet och pudra mjöl över den.
  • Använd handloven till att forma en kant runtom degen, med en "boll" kvar i mitten.
    forma pizzadeg
  • Härifrån jobbar du med handflatorna för att försiktigt pressa/spänna ut degen från mitten och utåt i cirkelrörelser till en stor jämn och tunn cirkel med något tjockare kanter.
  • Toppa med tomatsås, riven ost och andra toppings efter tycke och smak!
    lägg på pålägg på pizza
  • Grädda på baksten i mitten av ugnen på 275 grader i ca fem-sex minuter eller tills degen fått fin färg.

Anteckning

Degen kan också delas på mitten och kavlas ut till två långpannor/bakplåtar.
Författare: Marie
Måltid: Bakning, Lunch & middag
Keyword: pizza, pizzadeg
5 från 1 röst

Tomatsås till pizza

Den här tomatsåsen är hemligheten till en riktigt bra pizza!
Portioner 5 pizzor
Tillagningstid 30 minuter

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 msk finhackad vitlök (motsvarar ca 4 klyftor)
  • 1 st lagerblad
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 2 tsk basilika
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 förp passerade tomater (ca 400g)
  • 2 msk olivolja

Instruktioner

  • Finhacka och fräs den gula löken i olivolja
  • Tillsätt tomatpuré, finhackad vitlök samt samtliga ingredienser utom oregano och basilika. Fräs hastigt och tillsätt de passerade tomaterna samt vattnet
  • Låt sjuda ca 20 min
  • Slå av värmen och tillsätt oreganon samt basilikan och rör om. Låt såsen svalna till rumstemperatur.
Författare: Marie
Måltid: Tillbehör
Keyword: pizza, tomatsås

Join the Conversation

  1. Per Bergström says:

    5 stars
    Gjorde pizzan idag! Lätt att laga och egen hemmagjord tomatsås gör hela pizzan! Resultatet blev bättre än alla köpepizzor som vi har provat. Krispig botten och toppingen kan man ju välja efter önskemål. När ni väl har provat denna kommer ni aldrig mer att köpa hämtpizza.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close