Tips – innan du börjar…

Några handfasta tips för dig som tänker laga egen bebismat. Följande är bra att ha hemma:

Prylar:

  • Mixer/matberedare. Det kan vara värt att investera i en rejäl matberedare/mixer om du ändå ska köpa en. Du behöver en med rejäl volym och som klararallt från att krossa is (smoothies är en riktig mellanmålsfavorit för de flesta barn efter det att bebispuréernas tid är över) till att puréa stärkelserik mat utan att man behöver tillföra alltför mycket vätska.
  • Giftfria barnmatsburkar. Det går också bra att använda glasburkar (t ex kan du diska och återanvända burkar från köpebarnmat som ju har behändig portionsstorlek). Det viktiga är att de är fria från t ex ftalater (flera ftalater kopplas bla till hormonella störningar, allergier och fortplantningsproblem) och BPA.

Livsmedel:

  • Ekologisk kokosolja. OBS! Inte kokosfett som brukar finnas ihop med smör och margarin för bakning, utan just kokosolja. Kung Markatta gör en bra produkt som säljs i både små och stora burkar i de flesta livsmedelsbutiker.
  • Ekologiskt skrädmjöl. Skrädmjöl är gjort på hel havre som blötlagts, rostats och malts. Det passar bra som bas för den första gröten – med tillskott av järn enligt nedan.
  • Paltbröd. Mjälloms säljer ett palttunnbröd som kan smulas ner i gröten för tillskott av järn (rekommenderat dagligt intag för spädbarn är 8 mg/dag). Mängden natrium (salt) i det brödet är nästan detsamma som i de pulvergrötar man kan köpa för bebisar (jämfört med t ex Nestlés milda havregröt från 4 månader), men järnvärdet är ca 5 gånger högre. Så för att få samma mängd järn som i en portion ”köpegröt” behöver du ca 5 g paltbröd. Jag rekommenderar att köra paltbrödet i matberedaren och hälla upp i en lufttät burk, så slipper du stå och smula för hand varje gång.
  • Hirsflingor. Ett alternativ till skrädmjölet att göra bebisvänlig gröt på.
  • Ekologisk rapsolja samt extra virgin olivolja. För tillskott av fett till bebismaten, utöver kokosoljan (eftersom den ger en svag kokossmak som man kanske inte alltid vill ha).
  • Osaltat smör, för matlagning och som smörgåspålägg.

…och så några rent praktiska tips:

  • Lägg pepparkorn och ev andra större kryddor i en tesil som du sänker ner i grytan när du lagar maten. Bara att fiska upp när maten är färdigkokt innan du sedan puréar/mosar den.
  • Använd med fördel gjutjärnsgrytor när du lagar bebismaten så tillför du automatiskt mer järn i maten.
  • Undvik teflonpannor och plastredskap som kan utsöndra gifter som t ex ftalater vid upphettning
  • Ångkoka helst grönsaker för att bibehålla så mycket näring som möjligt. Om du kokar dem, använd minimalt med vatten och använd sedan kokvattnet vid mosandet/puréandet.
  • Använd inte varmvatten från kranen som kan innehålla koppar från rören.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

  1. mkt bra tips, tack

  2. Bra tips. Letar efter ekologiskt skrädmjöl, saltå kvarn tillverkar inte längre. Vet du, eller någon var man kan hitta eller beställa?

    1. Hej Jennifer! Tyvärr var det ett tag sedan jag gjorde skrädmjölsgröt – min minsta är nu 2 år och har sedan ett år tillbaka gått över helt till havre-, bovete- och andra gryngrötar… Så tyvärr har jag inte vart man kan få tag i det. Saltå Kvarn har ju slutat tillverka som sagt tyvärr, och en annan tillverkare verkar också ha slut: http://www.valtersten.se/verksamheten/skr%C3%A4dmj%C3%B6l-11845759
      Så tyvärr har jag inget mer tips just nu, mer än att man får försöka fortsätta hålla utkik om det dyker upp igen i hyllorna.

    2. Stöpafors kvarn ska börja köra ekologiskt har jag hört. Annars är deras produkt väldigt fin.

  3. Så många bra tips, kokosolja kör vi också med och skrädmjöl till välling när det blir dags! Bra tips med tesil till kryddorna:-)

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close