Det här är verkligen världens godaste gulaschsoppa, hands down! Det är hela familjens favoritsoppa, och topp fem av alla maträtter – oavsett kategori. Barnen sätter den till och med framför pannkakor… Det säger något om hur fantastiskt god den är!
Mustig, kryddig och het gulaschsoppa… Och med en klick crème fraiche till blir den helt enkelt fulländad!
I vårt tycke ska denna gulasch ha rejält med cayennepeppar! Är du känslig för stark mat rekommenderar jag därför att halvera mängden cayenne som utgångsläge. Det är ju lätt att bara tillsätta mer i avsmakningen på slutet om du vill göra den hetare. Eller ha i mer paprikapulver för en djupare paprikasmak. Helt efter eget tycke och smak alltså! Mängden vatten kan också behöva anpassas, beroende på hur länge soppan får koka. Ibland låter jag soppan småkoka uppåt fyra-fem timmar, men då förångas ju mycket vätska och du får vara beredd att spä ut med mer vatten.

Hemligheten med en riktigt mustig gulaschsoppa är – ingen överraskning – bra färska råvaror! Ekologisk högrev, mycket kryddor – varav färskmortlat kumminfrö är en av de viktigaste – och lång koktid förstås! Och precis som med flertalet soppor och grytor så blir den bara godare om du värmer upp den en andra gång.
Receptet är tilltaget för ca 10 portioner av just den anledningen – så antingen gör du soppa till bjudmiddag för många, eller spar hälften och fryser in.
Ett tips dock om du avser spara hälften – halvera mängden potatis och paprika, och häll över hälften av soppan i en matlåda (modell större) innan du tillsätter potatis och paprika i slutet.
Servera med en rejäl klick crème fraiche och gärna det fantastiska lättbakade brytbrödet!
Världens godaste gulaschsoppa!
Ingredienser
- 1,5 kg högrev eller grytbitar benfri
- 3-4 msk olja eller smör till stekning
- 4 st ox- eller köttbuljongtärning eller motsvarande mängd ox-/köttfond
- 1,5 l vatten
- 3 st gul lök
- 4 st paprika gärna olika färger
- 500 g potatis, fast
- 3 msk olivolja
Smaksättning
- 4 st vitlöksklyftor pressade
- 3 msk paprikapulver
- 3 tsk timjan
- 1 tsk cayennepeppar
- 2 tsk salt
- 2 tsk hel kummin stött i mortel
- 1 tsk mejram
- 1 st citron rivet skal
Till servering
- 3 dl crème fraiche
- surdegsbröd eller brytbröd
Instruktioner
Förberedelser
- Börja med att putsa och skära köttet i mindre bitar, ca 2×2 cm.
- Förbered smaksättningen genom att mortla kumminfrön och finriva skalet från en citron.
- Lägg kumminfrön och citronzesten i en liten skål. Mät upp och lägg till övriga torra kryddor och pressa i vitlöksklyftorna i kryddblandningen.
- Hacka den gula löken.
- Sätt en stor gryta/kastrull (minst 3 liter) på medelhög värme på spisen, och en stekpanna på hög värme bredvid.
- Tillsätt olja eller smör i både grytan och stekpannan när de värmts upp. Lägg i den hackade löken i kastrullen, och en omgång köttbitar i stekpannan. OBS! Ta inte för mycket kött på en gång, då riskerar du att pannan kyls ner och köttet släpper mycket vätska istället för att få bra stekyta.
- Låt löken sautera på medelvärme medan du steker klart köttet i omgångar. Vartefter köttet blir klart lägger du över bitarna i kastrullen med lök.
- Behöver du skölja ur stekpannan mellan stekomgångarna – tillsätt lite vatten och koka loss köttrester på spisen. Häll över stekskyn i grytan med lök så att du inte går miste omen massa extra smak!
- När allt kött är stekt, tillsätt lite vatten i stekpannan och vispa ur eventuella rester över i grytan (se ovan).
- Smula ner buljongtärningarna, häll i din smaksättning och tillsätt vattnet.
- Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen så att det småsjuder. Låt nu sjuda i minst 1,5 timmar, tillsätt eventuellt lite mer vatten om det kokar bort för mycket.
Medan grytan kokar
- Förbered sista steget genom att skala potatisen och skär den i små tärningar, ca 0,5×0,5 cm stora.
- Skölj och strimla/hacka paprikorna i lagom munsbitar.
- När grytan har kokat i ca 1,5 timmar, känn efter om köttet är mört. Jag brukar fiska upp de köttbitar som är lite större och dra isär dem med två gafflar så blir soppan mer lättäten sedan och köttet känns extra mört.
- När köttet känns färdigkokt tillsätter du potatis och paprika och låter koka med i ca 15 minuter tills potatisen är mjuk.
Servering
- Servera soppan med en rejäl klick crème fraiche och gärna ett gott bröd som tillbehör.
Anteckning
Vi har oftast närmare 2 tsk cayennepeppar eftersom vi gillar riktigt het mat, men man kan lika gärna minska till 1/2 tsk om man är känslig för starkt. Prova dig fram till rätt hetta efter eget tycke och smak.
Låter så gott! Men du har ingen tomatpuré eller tomatkross i?
Nej, ingen tomat alls ska det vara! Det är det som är lite tricket – det är köttet, paprikan och kryddorna som spelar huvudrollerna. Och det blir fantastiskt mustig och djup smak ändå! 🙂
Succé! Bästa gulaschen jag gjort i mitt liv.
Men oj så roligt att höra! Vi är ju lite partiska, men vi tycker ju också att det är det bästa receptet vi gjort. 🙂 Tack för din kommentar!