Ingen av barnen tycker om mat som huvudsakligen smakar spenat, som t ex spenatsoppa. Att däremot ha spenat i en lasagne eller gryta går bra, men då blir det ju i mindre mängder. Och spenat vill man ju gärna få i sig mycket av, sådan superfood som det är. Då får det bli spanakopita!
Visste ni att spenat är en särskilt bra källa till bl a K-vitamin och vitamin B9? K-vitamin är essentiell för blodets koaguleringsförmåga. B9 (folat) är viktigt för cellbildning och produktion av röda blodkroppar.
Så vill vi få barnen att äta riktigt mycket spenat så får det bli grekisk spenatpaj – Spanakopita. Det äter de mängder av!
Frasig, spröd filodeg och salt, krämig fyllning med smak av vitlök, spenat och fetaost – what’s not to like? Den är riktigt snabblagad också, vilket gör den till en bra vardagsrätt. Det enda du behöver förbereda är att tina spenat om du använder fryst. Själva fyllningen tar bara ca tio minuter att göra, vilket innebär att fräsa spenaten med lök och kryddor och röra ner färskost, crème fraiche och fetaost. Sedan låter du ugnen värmas upp medan du smälter smör och sedan monterar pajen genom att pensla filodegsarken med smöret i sex lager, breder på fyllningen och sedan gör sex lager filodeg till.
Medan pajen gräddas kan du göra en stor grönsallad att servera till, med mycket tomater och oliver och gärna en vinägrett. Mums!
Spanakopita – grekisk paj med spenat, fetaost och filodeg
Ingredienser
- 500 g bladspenat färsk eller fryst (tinad)
- 3 st salladslök alt. 1/2 purjolök
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar malen
- 100 g färskost (Philadelphia)
- 1 dl crème fraiche
- 150 g fetaost
- 2 st ägg eller 2 st äggvitor, går lika bra!
- 1 msk finhackad dill kan uteslutas
- 75 g smör smält
- 250 g filodeg
Instruktioner
- Tina spenat om du använder fryst, och krama ur merparten av vätskan. Alternativt grovhacka färsk bladspenat. Skiva salladslöken.
- Fräs lök och spenat i lite smör eller olja i en stekpanna på medelhög värme. Krydda med salt och peppar samt pressa i en vitlöksklyfta.
- Tillsätt färskost, crème fraiche och smula ner fetaost i pannan. Rör samman allting och stäng av spisen.
- Rör sist ner ägg (eller äggvitor, se tips nedan) och dill (kan uteslutas om någon i familjen inte gillar dill).
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Ta fram en ugnsform (ca 25×35 cm) och öppna filodegsförpackningen.
- Pensla ugnsformen med lite av smöret. Pensla sedan ett av filodegsarken med smör och lägg i botten av formen.
- Fortsätt pensla smör på fler ark med filodeg som du lägger på varandra i formen, totalt sex stycken.
- Bred ut spenatfyllningen över arken i ugnsformen.
- Pensla och lägg på ytterligare sex st ark med filodeg. Vik ner kanterna om de sticker upp (beroende på formens storlek) och pensla alla fria ytor med det sista smöret.
- Grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 35 minuter.
Fantastiska Recept, Nyttigt o gott.. till Vuxna och Barn!
Rekommenderar!
Sinikka Naumanen
Jag läste att man även kan göra vegansk spanakopita. https://farbrornikos.se/2020/12/09/spanakopita-spenatpiroger-spenatpaj/
Hej Mikaela och tack för din kommentar! Spännande med vegansk variant, det har jag aldrig provat! Svårt att ersätta fetaosten rent smakmässigt tänker jag mig, men att lyckas göra en god spenatpaj helt veganskt borde inte vara så knepigt 🙂
Kan man använda något annat istället för fetaost? Något mildare?
Hej Sylvia och tack för frågan! Jag har självt inte testat annat än fetaost, just för att vi älskar smaken av den 🙂 Men vill du ha en mildare smak skulle jag antingen testa med salladsost (vitost). Den är gjord på komjölk istället och är betydligt mildare i smaken! Eller tofu!
Tack Marie! Följde ditt recept igår och blev mycket nöjd med resultatet! Den blev nästan lika god som min en gång i tiden blivande grekiska svärmor 🙂
Hej och tack för återkopplingen! Det känns ju extra roligt att höra att det (nästan) kan tävla med något så autentiskt som en grekisk svärmoders recept! 🙂