Enkla nattjästa dinkelfrallor med segt inkråm

17.4K

Om jag bara får välja ett recept på matbröd som jag alltid kommer fortsätta med så är det nog detta. Dessa nattjästa dinkelfrallor har allt! Receptet har få ingredienser, väldigt få och enkla moment, och ändå blir brödet otroligt gott. I alla fall om du som jag älskar bröd med stora lufthål och lite segare inkråm. Med andra ord sådant typ av bröd som brukar förknippas med levain eller andra surdegsbaserade bröd. Lova att du testar dessa – du kommer inte bli besviken!

Degen ska inte knådas utan bara röras ihop. Du behöver inte temperera något heller – så enklare kan det knappast bli! Det viktigaste är att komma ihåg att använda en rejält stor bunke. Degen jäser verkligen enormt mycket och får stora luftbubblor.

Så får du frallor med stora lufthål

Du kan absolut kalljäsa degen i kylen om du vill låta den stå längre. T ex om du gör degen redan på eftermiddagen för att bakas av först nästkommande dag. Det viktigaste att tänka på med degen är att du vågar låta den vara kladdig – den SKA vara det! 🙂 Mjöla händerna ordentligt när du ska handskas med den bara, vilket du ska göra varsamt för att behålla så mycket luftbubblor som möjligt. Skär ut dina frallor lite slarvigt med en degskrapa och flytta försiktigt över dem till plåten.

Själva ”bakandet” för att få till dessa frallor är alltså väldigt minimalt. Du behöver bara fem-tio minuter för att röra ihop degen på kvällen, och ca en kvart på morgonen. Då förbereder du gräddningen genom att vika degen, dela den och ev pensla och toppa med fröer.

Brödet blir supergott även utan topping. Det får en lite hård och knaprig skorpa tack vare kombinationen hög värme, vattenånga och lite sötning i degen. Vi kör dock oftast vallmofrö ovanpå, hela familjen älskar smakbrytningen!

Jag bakar som regel dessa nattjästa dinkelfrallor en gång i veckan till helgen, det är en härlig helgkänsla att få nybakat till frukost!

5 from 4 votes

Enkla nattjästa dinkelfrallor

Det här är nog ett av de bröd vi oftast äter hemma. Bara att röra ihop på kvällen, låta stå och sedan grädda direkt på morgonen efter så får du fina frallor med segt håligt inkråm – nästan som ett levain. Lättare blir det inte – men ändå SÅ gott!
Portioner 10 st
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Vilotid 10 timmar
Total tid 10 timmar 40 minuter

Ingredienser

 • 5 g färsk jäst
 • 400 g kallt vatten 4 dl
 • 400 g ekologiskt siktat dinkelmjöl ca 6,5 dl
 • 100 g ekologiskt fullkornsdinkelmjöl ca 2 dl
 • 1 1/2 tsk salt
 • 1 msk honung alt socker om du bakar veganskt
 • 1 st ägg uppvispat, för pensling
 • 2 msk vallmofrö

Instruktioner

På kvällen

 • Mät upp vatten i en stor bunke (minst 3 l, degen jäser väldigt mycket).
 • Smula ner den färska jästen i bunken och rör tills den löst sig i vattnet.
 • Tillsätt salt och honung och rör runt.
 • Tillsätt mjölsorterna och rör sedan med en trägaffel eller liknande tills degen gått ihop. Den ska alltså inte knådas, bara blandas ihop. Den blir ganska lös och kletig, men det ska den vara!
 • Täck över med plastfolie och låt sedan stå framme i rumstemperatur över natten.

På morgonen

 • Sätt ugnen på 250 grader.
 • Mjöla en bakbordsyta och skrapa försiktigt ut den lösa degen på bordet.
 • Spänn degen genom att vika in den mot mitten från vardera håll med mjölade händer. Vänd skarven nedåt.
 • Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
 • Med en mjölad degskrapa delar du sedan degen i ca tio bitar. De ska vara oregelbundna, det är lite halva grejen 🙂
 • Flytta över bitarna till bakplåtspapperklädda plåtar.
  Ogräddade dinkelfrallor
 • Vispa upp ägget med en gaffel och pensla frallorna och strö över vallmofrö. (Skippa detta steg om du inte vill ha topping på dina frallor).

Grädda frallorna

 • Sätt in en av plåtarna i den förvärmda ugnen och kasta in en halv deciliter vatten i botten av ugnen.
 • Sänk värmen till 230 grader och grädda bröden ca 15-20 minuter.
 • Gör likadant med andra plåten.
 • Låt svalna och njut med valfritt pålägg!

Anteckning

Du kan naturligtvis toppa frallorna med vilka fröer du vill, eller köra helt utan topping. Det går också bra att använda bara dinkelsikt, men jag föredrar blandningen med fullkorn för att få frallorna lite mustigare i smaken och samtidigt ge magen lite mer fiber.
Bröden gör du veganska genom att byta ut honung mot socker!
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: dinkel, frallor, matbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating
Join the Conversation

 1. Låter gott och frallorna ser magiska ut 🙂 Ska testas nästa vecka! En fråga dock,från en baknovis… ”Spänn degen genom att vika in den mot mitten från vardera håll med mjölade händer.” Ska degen vikas in från 2 håll, överkant och nederkant? Eller även från höger-och vänstersida,alltså 4 håll? Tack på förhand,ha det gott!

  1. Marie Author says:

   Hej och tack för din kommentar! Jag brukar vika in degen från alla fyra håll, precis som du beskriver 🙂 Hoppas du testar, kommentera gärna igen hur resultatet blev. Allt gott! Mvh/ Marie

 2. 5 stars
  Oj va goda de blev 🙂 Tack för bra recept Marie!

  1. Marie Author says:

   Vad roligt att höra! Och tack för kommentaren 🙂

 3. Hej! Ska det verkligen bara vara 5g färsk jäst 🤔? Mvh Nettis

  1. Marie Author says:

   Hej Nettis! Ja det stämmer! Då jästiden är så lång räcker det med en mycket liten mängd jäst, bara för att kicka igång jäsprocessen!

 4. Jag vill ha utbakning klar på kvällen..bara spara..in med plåt på morgonen..går det med ditt recept..eller har du andra rec det funkar med?

  1. Marie Author says:

   Hej Lilian! Tack för din fråga! Vet du, jag har faktiskt inte provat att baka ut dem redan på kvällen 🙂 Jag misstänker dock att det inte blir samma jäskraft om man delar upp degen i så tidigt skede i jäsningen. Men om du låter den jäsa några timmar först på kvällen, gör vikningen och låter jäsa minst en timme till och sedan delar upp i frallor som får jäsa över natten så kanske det funkar? Testa gärna och meddela hur det blev i så fall! 🙂

 5. Mimmi Fredriksson says:

  5 stars
  Hej!
  Jättegoda frallor =)
  Jag antar att man kan baka dessa även på torrjäst.
  Hur mycket tar jag då?
  Brukar oftast baka på färsk jäst, men ibland har man inte det hemma.

  Mvh. Mimmi

  1. Marie Author says:

   Hej Mimmi! Med reservation för att jag inte testat just på detta recept så skulle jag säga att du kan ersätta färsk jäst med ca 2 gram torrjäst (knappt 1/2 tsk). Eftersom torrjäst som regel behöver lite högre temperatur för att komma igång med jäsningen så skulle jag använda ljummet vatten istället för kallt, och blanda ut torrjästen med mjölet när du rör ner den, istället för direkt i vattnet.

 6. 5 stars
  Utmärkt gott och bra seghet utan att vara surdeg

 7. 5 stars
  Ett stort tack för receptet! De godaste bullarna jag någonsin ätit!

  1. Marie Author says:

   Tack för kommentaren, och roligt att höra! 🙂

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close