Glutenfritt bovetebröd med mandel

93

Åh vad det är tacksamt att baka mjöl- och/eller glutenfritt ibland! Det går oftast otroligt snabbt att göra, som detta recept på glutenfritt bovetebröd. Jag tycker dessutom att dessa typer av “bröd” gör sig mycket bättre att frysa in och sedan tina upp än vanligt bröd. Det tappar ofta i både konsistens och smak efter att ha varit fryst.

Jag fortsätter mitt experimenterande med olika ingredienser och proportioner för att få till lite olika smaker och konsistenser på bröden. Framförallt då man inte alltid har alla ingredienser hemma och behöver alternativ 🙂 Det här receptet är en variant på mina low carb-frallor, men baseras på mandel och bovete istället för pofiber. Det blir högre kolhydratsinnehåll med bovetet, men i utbyte får man bra med mineraler och aminosyror!

mandel- och bovetebröd

Glutenfritt mandel- och bovetebröd (8 st små bröd)

  • 2 ekologiska ägg
  • 2 dl naturell ekologisk yoghurt (ev laktosfri)
  • 3 msk vatten
  • 2 msk ekologisk kallpressad rapsolja
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 3 msk fiberhusk
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • en liten nypa salt

samt ev valfri topping, t ex: rostade pumpakärnor, solrosfrön eller sesamfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att vispa upp äggen och vispa sedan ner yoghurt, vatten och olja.

I en annan bunke blandar du alla torra ingredienser och vänder sedan ner dem i äggsmeten, rör försiktigt tills allt är väl blandat.

Låt smeten svälla i ca tio minuter.

Blöt händerna med kallt vatten och forma små frallor av smeten.

Lägg frallorna på bakplåtspappersklädd plåt och strö eventuellt över valfri topping.

Grädda i mitten av ugnen i ca tjugo minuter eller tills de fått fin färg.

Äts helst lite varma från ugnen, men de går som sagt även utmärkt att frysa ner och tina i micron!

Join the Conversation

  1. Detta är verkligen ett bra recept! Enkelt att göra och lätt att variera med olika typer av kryddning och topping. Jag ser att du har många bra recept här som passar mig som är en lat, studerande vete- och havreallergiker som försöker att äta nyttigt. Jag har inte barn själv men jag ska rekommendera den här bloggen till varje småbarnsförälder jag träffar! 😉 Tack för en toppenblogg! 🙂

    1. Hej Saga! Men oj, vad glad jag blir för berömmet! 🙂 Tack snälla för det! Kul att höra att du gillar receptet – har du några förslag på roliga varianter så tipsa gärna! =) Lycka till med fortsatt matlagning och bakning trots allergier och “lathet” 😉 /Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close