Mormors pepparkakor med kristyr

872

Ganska få bakrecept är heliga för mig. Jag testar oftast nya variationer för att se om slutresultatet kan bli ännu bättre. Lite mindre jäst, kesella istället för ägg i degen, vad händer om man minskar sockret en aning? Och så vidare… Men när det ska göras pepparkakor till jul finns bara ett recept som gäller. Som små fick jag och syrran alltid dessa av mamma, som i sin tur fått dem av mormor, och ända sedan jag började baka själv har jag fortsatt med samma recept. De är helt enkelt världens bästa pepparkakor!

Att göra egen pepparkaksdeg är hur enkelt som helst, och den håller sig flera veckor i kylen.

Jag gör en sats till första advent, och sedan brukar det bli en till närmare tredje advent. Särskilt eftersom barnen såklart vill göra pepparkakshus varje år också, då går det åt två tredjedelar av degen bara till det! Den här pepparkaksdegen går nämligen alldeles utmärkt att göra pepparkakshus av också! Den är väldigt lätt att baka med, och har precis perfekt smakbrytning mellan nejlika, ingefära, kanel och apelsin.

Grädda pepparkakor

Jag gräddar gärna mina pepparkakor tills de börjat mörkna i kanterna. På så sätt lyfter smakerna ännu lite mer, när sockret fått en liten bränd ton. Dessutom blir de ju ännu sprödare och ”knäckigare” i konsistensen då, vilket är så en pepparkaka ska vara i mitt tycke. Såvida man inte vill ha tjocka pepparkakor, då bör man ta ett recept anpassat för just den sortens pepparkakor.

Ett viktigt medskick bara innan du börjar: degen SKA vara ganska lös och smetig när du plastar in den för att vila i kylen. Det kommer bli bra, jag lovar! Ha inte i mer mjöl, då riskerar kakorna att bli torra och ”dammiga” i smaken.

Och glöm inte det viktigaste när man bakar pepparkakor – man måste äta av degen mellan pepparkaksformerna! 😉

Limma pepparkakshus

Om du gör pepparkakshus av din deg finns det egentligen bara ett sätt att ”limma” som jag vill rekommendera, och det är smält socker. Det är den enda metod som verkligen gör huset hållbart, och dessutom stelnar ”limmet” på bara några sekunder och du slipper staga upp och vänta länge som i fallet med kristyr eller smält choklad.

dekorera pepparkakshus

När du har limmat ihop huset är det fritt fram att dekorera med kristyr. Och godis. Eller sockerpärlor. Eller kokosflingor som snö…

Så här sätter du ihop pepparkakshus med smält socker:

  1. Se till att inga småbarn är i närheten, risken att bränna sig är stor! Antingen för det nyfikna barnet eller för dig om din uppmärksamhet avleds 😉
  2. Häll ca 2 dl strösocker i en stekpanna, bred nog att doppa husets sidor i. Ställ att smälta på medelhög-hög värme.
  3. Efter några minuter ska sockret ha börjat smälta/mörkna, om inte får du öka värmen något.
  4. När sockret halvsmält kan du röra runt lite försiktigt med en slickepott/stekspade då och då, tills allt socker smält och har en mörk kolafärg.
  5. Nu sänker du värmen till svag-medelvärme, tillräckligt för att sockret ska hålla sig flytande men inte brännas.
  6. Doppa och sätt ihop två bitar i taget. Sockret stelnar som sagt på bara några sekunder så det gäller att vara flink!

När du är klar häller du ut resterande sockersmet på ett bakplåtspapper. De rester som fastnat i pannan löser du enkelt upp genom att hälla vatten i pannan, ställa den på spisen och låta vattnet koka upp. Då löser sig sockret i vattnet!

Pepparkakor

Varje advent åker det här receptet fram igen – min mormors recept på pepparkaksdeg. Det är helt enkelt oslagbart! Pepparkakorna blir perfekta i konsistensen och har (enligt mig) en fin balans mellan kryddorna och apelsin. De flyter inte ut heller och kan därför användas även till pepparkakshus!
Portioner 100 st
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme
Vilotid 12 timmar
Total tid 13 timmar 15 minuter

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 3 dl brunt farinsocker
  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kryddnejlika
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 st apelsiner, skalet ekologiska
  • 8 dl vetemjöl

Kristyr

  • 150 g florsocker
  • 1 st äggvita
  • 1/2 tsk ättiksprit (24%)
  • karamellfärg

Instruktioner

Gör pepparkaksdegen

  • Smält smöret i en kastrull.
  • Häll smöret i en bunke och tillsätt sirap och farinsocker och rör runt.
  • Tillsätt alla kryddorna samt bikarbonat, matlagningsgrädde samt finrivet skal av två stycken apelsiner.
  • Sist rör du ner mjölet. Degen ska vara ganska lös, ta inte i mer mjöl.
  • Nu är degen klar. Ös ut den på plastfolie, forma till en avlång "limpa" och plasta in tätt.
  • Låt degen vila i kylskåp minst över natten (ca 12 timmar) innan du bakar ut pepparkakor.

Baka pepparkakor

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Ta fram degen från kylen och skär loss en bit. Bearbeta den lite med lätt mjölade händer så att den mjuknar något inför utkavling.
  • Pudra mjöl på bakbordet och kavla ut degen till 1-2 millimeters tjocklek. Jag brukar lyfta upp och vända degen ett par gånger under kavlingen för att säkerställa att den inte hunnit fastna. (Pudra ev lite mer mjöl på bordet mellan vändningarna i så fall).
  • Ta ut former eller skär ut pepparkakshusdelar och flytta över på bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda tills de börjar mörkna i kanterna (godast!), ca 5-8 minuter beroende på hur stora pepparkakor du gjort. De sväller upp först under gräddningstiden men sjunker sedan tillbaka mot slutet.
  • Vill du dekorera pepparkakorna, låt de svalna först och gör sedan kristyr enligt nedan instruktion. Lägg annars i tätt försluten burk så håller de i flera veckor i rumstemperatur!

Kristyr

  • Blanda florsocker, äggvita och ättiksprit i en liten bunke. Kristyren ska vara ganska trög – trögare än man tror – för att inte rinna ut vid spritsning. Beroende på hur stor äggvitan är kan du behöva öka mängden florsocker, gå på känsla!
  • Om du vill färga kristyren, dela upp i mindre skålar och droppa i karamellfärg/hushållsfärg och rör slätt.
  • Skeda över kristyren i spritspåse och klipp av allra ytterst i toppen så att det blir ett litet hål. Spritsa dina pepparkakor och låt stelna i rumstemperatur.

Anteckning

Tänk särskilt på att använda ekologiska apelsiner, eftersom just citrusfrukter som inte odlas ekologiskt kan vara hårt besprutade.
Pepparkaksdegen håller sig i kyl ca 2 veckor utan problem. Ta bara fram så mycket du behöver vid varje bakningstillfälle!
Författare: Marie
Måltid: Bakning
Keyword: kakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Join the Conversation

  1. Kan man använda vispgrädde istället för matlagningsgrädde? Och ev utesluta apelsinskalet? 😊

    1. Marie Author says:

      Hej Jessica! Jag har faktiskt inte använt vispgrädde istället, men det ska säkert gå bra. Det är ju inga större mängder, så även om fettbalansen blir något högre då kan jag inte tänka mig att degen skulle ändra karaktär särskilt mycket. Men du får gärna kommentera igen med din erfarenhet av bytet 🙂 Apelsinskalen kan uteslutas, men personligen tycker jag det är de som gör degen så god! 🙂 Lycka till!

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close