Gratinerad lax med västerbottenost

413

Okej, jag vill bara börja med att klargöra att jag inte jobbar för vare sig Salmalax eller Renée Voltaire. Men jag måste ändå tipsa om deras produkter! För något av det fräschaste man kan äta i snabbmatsväg (enligt mig åtminstone) är ugnsstekt lax. Särskilt den fina Salmalaxen som packas pinfärsk (inom max 4 timmar från fångst) och därför även kan ätas rå eller endast lätt halstrad. Eller som här: gratinerad lax med västerbottenost!

Min absoluta favorit är att snabbt halstra en bit lax rullad i Renée Voltaires Furikake-blandning med sesamfrön. Det är fantastiskt enkelt och supergott, det måste ni testa!

Dock är min 4-åring tyvärr rätt skeptisk till fisk generellt, så att servera henne lätthalstrad fisk vore bortkastade pengar i dagsläget. Ugnsbakat däremot går bra, och det här är en enkel men ändå lite roligare variant än att bara ugnssteka fisken rakt upp och ner. Du kan utesluta purjolöken också om barnen är lökkänsliga, det blir smaskigt ändå. Nyttig och god mat klar på under en halvtimme och minimalt med jobb = win!

purjolök

För att servera denna rätt till någon under året behöver du bara utesluta det tillsatta saltet så funkar den fint från 8 månader. Mosa ihop lax och sås med t ex kokt potatis och broccoli. Eller servera uppskuret i småbitar, om din bebis inte gillar puréer och mos som min Ellen.

Lax med västerbottenost (4 port)

  • 600 g ekologisk laxfilé
  • 1 dl ekologisk crème fraiche
  • 1 1/2 dl riven västerbottenost
  • 1/2 dl fint strimlad ekologisk purjolök
  • 1/2 ekologisk citron, cesten
  • nymalen svartpeppar
  • en nypa flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.

Strimla purjolöken fint och rör ihop den med crème fraiche och ost. Tillsätt cest från 1/2 citron och smaka av med peppar och ev en nypa salt.

Bred ostblandningen över laxen och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Servera med t ex kokt broccoli, smörslungad sparris och en blandsallad.

Ugnsbakad lax gratinerad med västerbottenost och purjolök.
Ugnsbakad lax gratinerad med västerbottenost och purjolök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close