Potatisplättar för din bebis med lax, dill och gräslök

1.1K

potatisplättar med lax

Ett bra sätt att använda upp överblivet potatismos är att göra potatisplättar till din bebis – för återuppvärmt mos är ju inte det mest spännande i världshistorien… Men blandat med ägg, ost, kryddor och lite lax i smeten så har man plötsligt en komplett måltid fullspäckad med näring och bra fetter för bebisen. Dessutom är plättarna ett behändigt format som är greppvänligt för den som ogillar att använda bestick 😉

Ellen slukade två plättar innan jag ens hann sätta mig till bords… 🙂

Eftersom plättarna är stekta och dessutom innehåller ost så kan de serveras först från ca 8 månaders ålder, men om du bara blandar moset med den finfördelade kokta laxen och örterna så går det utmärkt att servera från 6 månader! Se då till att moset gjorts på havremjölk och osaltat smör.

Potatisplättar för din bebis med lax och örter (ca 6 st plättar)

  • 4 dl hemgjort potatismos (kokt potatis mosat med ca 1/2-1 deciliter ko- alt. havremjölk och ett par matskedar osaltat smör)
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1/2 dl riven smakrik ost, t ex prästost
  • 1 – 2 msk ekologiskt kokosmjöl
  • ca 125 g MSC-märkt laxfilé
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 2 msk finhackad dill
  • nymalen vitpeppar

Börja med laxen: Skär den i kuber och sjud ett par minuter tills den är precis genomkokt. Ta upp och låt svalna något, finfördela sedan med en gaffel.

Vispa upp ägget lätt med en gaffel och rör ner riven ost, örter och vitpeppar. Blanda ner potatismoset och kokosmjöl – börja med den mindre mängden. Låt smeten vila någon minut och kontrollera konsistensen – du ska kunna forma bollar med händerna. Är det för löst, tillsätt mer kokosmjöl.

Hetta upp en stekpanna med smör och stek sedan plättarna ett par minuter på varje sida tills de fått lite färg. Servera med lite blandade grönsaker som din bebis gillar, t ex avocado, broccoli och ärtor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

  1. Det här var precis vad jag behövde för att få nya idéer vad det gäller maten för mina tvillingar på 11 månader. Stort tack! Igår åt de kycklingbollar enligt ditt recept (som jag rationaliserat till biffar) och risotto med god aptit och idag fullkomligt slukade de laxbiffar som jag svängde ihop eftersom vi andra, (inkl en 7-åring) passade på att testa ditt recept med den västerbottenostgratinerade laxen. Vi åt potatismos och rårivna morötter till och det var det godaste vi ätit på länge. Det roliga är att tvillingarna har varken gillat potatis eller lax tidigare så jag är så tacksam för att jag ramlade över din blogg i jakt på plockmat. Tack för att du har underlättat vårt bebisliv!

    1. Hej Johanna! Tack för din kommentar, jag blir så himla glad att höra att det går bra med maten och att du hittat idéer och inspiration på bloggen 🙂

      Just fisk kan ju generellt vara lite knepigt att få barnen att gilla, mina två är periodare som stundtals glatt äter både lax och torsk och andra faser vägrar de fisk i alla former 😉

      Hoppas att det går fortsatt bra och återigen tack för din respons!!

      Vänliga hälsningar Marie

  2. Klockrent recept! Mat som kidsen själva kan äta med händerna är populärt hemma hos oss just nu och lax har jag alltid svårt att få min fyraåring att äta. Men med lite tur så kommer de här att slinka ned.

    1. Ja Ann-Louise, en 4-åring kan ju ha mycket bestämda åsikter om mat 😉
      Jag tycker det är ständiga faser med vilken mat som fungerar – oftast ändras det från dag till dag… Just nu har jag mest problem med att min 4-åring ratar lök och är livrädd för att det ska finnas i maten, trots att hon egentligen gillar smaken. Så det blir till att mixa ner lök i allt för tillfället 😉

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close