Vegansk wok med risnudlar

400

Om du vill äta mer växtbaserat så är vegansk wok en otroligt tacksam rätt. Lätt att variera, både med olika val av grönsaker i woken och smaksättningar på woksåsen.

Såsen är baserad på den vegetariska motsvarigheten till ostronsås och får en finstämd hetta av gochujangpasta. Den upplevs inte så stark, utan hettan smyger sig på lite i efterhand. Konsistensen på woksåsen är ganska tjock, vilket gör hela rätten krämig och mustig. Är du inte vegetarian kan du använda ostronsås likagärna för att variera smaken.

Vegansk wok är dessutom riktigt snabb vardagsmat! Börja med att blötlägga nudlarna först av allt, eftersom de ska ligga i blöt cirka en halvtimme. Alternativt (för att spara ytterligare några minuter) kan du istället förkoka dem ca 4-5 minuter. Häll bort kokvattnet och skölj igenom nudlarna med kallt vatten direkt tills de är helt kalla.

Medan nudlarna ligger i vattnet kan du blanda ihop woksåsen och hacka/riva alla grönsaker. Själva tillagningen går sedan på ett ögonblick, bara du vågar ha riktigt hög hetta i wokpannan. Det är för övrigt det som är hemligheten bakom en bra wok! Har du för låg hetta kommer grönsakerna snarare bli kokta än stekta, och det blir inte alls lika bra.

Den här gången hade jag ingen svartkål hemma utan strimlade ner en halv zucchini istället, men woken blev lika god ändå! Jag kan också tänka mig att det skulle passa bra att variera med t ex pak choi, minimajs och paprika.

Jag serverade woken med krossade jordnötter, skivad salladslök och lite extra sweet chilisås. Jordnötter är ett säkert kort för mig att locka barnen att äta lite extra 😉

Vegansk wok med risnudlar och gochujang

En krämig vegansk wok med risnudlar och hetta från gochujang. Går jättebra att anpassa med olika typer av grönsaker, beroende på vad du råkar ha hemma.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser

Woksås

  • 1 dl shiitakesås/svampsås
  • 2 msk thaisoja
  • 1 msk sesamolja
  • 1-1,5 msk gochujangpasta
  • 1 msk sweet chilisås alt 1/2 msk socker
  • 4 st vitlöksklyfta finhackad eller pressad
  • 1-2 msk ingefära riven

Wokingredienser

  • 1 st broccolihuvud alternativt blomkål
  • 100 g vitkål, strimlad alternativt spetskål
  • 6 st svartkålsblad
  • 1 st morot grovriven
  • 1/2 ask böngroddar
  • 100 g champinjoner delade
  • 4 port risnudlar, breda
  • olja som tål hög hetta, t ex jordnötsolja eller rapsolja

Topping

  • 1 knippe salladslök skivade
  • 1 dl salta jordnötter krossade

Instruktioner

Woksåsen

  • Finhacka eller pressa vitlök i en liten skål. Riv ingefäran och pressa ur saften ur den ner i skålen med vitlök.
  • Tillsätt övriga ingredienser till woksåsen i och blanda väl.

Vegansk wok

  • Blötlägg nudlarna i kallt vatten i 30 minuter, eller förkoka dem ca 4-5 minuter och skölj sedan i rikligt med kallt vatten. Detta för att undvika att de klibbar ihop.
  • Skölj och dela broccoli (eller blomkål) i små buketter. Skala och skiva stammen i slantar.
  • Strimla vitkål (eller spetskål) ganska tunt med en mandolin eller kniv.
  • Skölj och rensa bort mittstjälken på svartkålsbladen.
  • Grovriv moroten och dela champinjonerna i kvartar.
  • Hetta upp olja i en wokpanna – våga ha hög värme på, det är det som skapar förutsättningar för den där goda woksmaken!
  • Woka broccoli/blomkål och vitkål ett par minuter.
  • Tillsätt riven morot, svamp och svartkålsblad och woka några minuter till.
  • Om du blötlagt nudlarna, häll av vattnet från dem. Klipp nudlarna med hushållssax några gånger, så blir det lättare att blanda allt!
  • Tillsätt woksåsen i wokpannan och vänd runt med grönsakerna. Tillsätt nudlarna och böngroddar och låt woka någon minut till, tills allt är genomvarmt och nudlarna lagom mjuka.

Till servering

  • Mortla jordnötterna och skiva salladslök och servera som topping! Sweet chilisås är också fint att ha extra till!
Författare: Marie
Måltid: Lunch & middag
Keyword: chili, nudlar, veganskt, vegetariskt, wok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close