Glutenfri äppelpaj utan tillsatt socker

424

Sockerfri äppelpaj

Höstens första(!) äppelpaj bakade jag idag. Hur sent ute är man inte då? Har tänkt göra det typ varenda helg, men så kommer det nåt annat emellan hela tiden… 🙂 Idag blev det äntligen av i alla fall, när mina föräldrar spontant kom på fikabesök. Det blev en äppelpaj utan tillsatt socker – och eftersom den är sockerfri och full av näring så går den bra att låta även bebisar få smaka från ca 8 månaders ålder, såvida ingen nötallergi föreligger.

Jag har för övrigt verkligen förälskat mig i färska dadlar som sötningsmedel – de ger en riktigt fin sötma utan att för den skull ge så mycket smak i sig självt, till skillnad från t ex torkade dadlar, fikon eller aprikoser. Vet man inte om det kan man inte gissa sig till att pajen inte innehåller socker!

Man bakar den som en klassisk smulpaj, men till skillnad från ”vanlig” smulpaj så blir den här degen inte så smulig i konsistensen utan mer ”kakliknande”, men ack så god ändå!

Äppelpaj utan tillsatt socker, glutenfri

  • 3 medelstora ekologiska äpplen
  • 1 msk kanel
  • 6 färska ekologiska Medjooldadlar (om du använder vanliga mindre dadlar, dubbla mängden)
  • 2 dl ekologiska havregryn
  • 1 dl ekologiskt mandelmjöl
  • 1 tsk ekologiskt äkta vaniljpulver
  • 50 g ekologiskt smör (använd laktosfritt alternativ om du vill)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka de färska dadlarna och lägg i en matberedare/mixer tillsammans med 1 dl av havregrynen, allt mandelmjöl och vaniljpulver. Mixa tills dadlarna är finfördelade. Tillsätt smöret i bitar och mixa till en jämn deg.

Ta ur degen och arbeta in 1 dl havregryn med händerna – det gör att degen blir lite mer knaprig och smulig.

Skala och skär äpplena i tunna klyftor. Häll 1 msk kanel i en plastpåse och lägg ner äppelklyftorna. Förslut påsen och skaka runt så att alla äppelbitar blir kaneltäckta.

Lägg äppelbitarna i en ugnsfast form och fördela degen över äpplena.

Grädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen, tills pajen fått färg och äpplena är mjuka.

Servera gärna med vispad grädde smaksatt med lite äkta vaniljpulver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close